Darwish wint Prins Claus Prijs 2004

De Prins Claus Prijs 2004 is toegekend aan Mahmoud Darwish. De Palestijnse dichter, die 26 jaar in ballingschap leefde, ontvangt de prijs van honderdduizend euro voor zijn hele oeuvre.

Volgens het Prins Claus Fonds krijgt Darwish de prijs voor zijn ,,krachtige en over de hele wereld bekende poëzie, die zijn leven als balling en zijn verlangen naar zijn vaderland verbeeldt''. Darwish heeft ruim dertig publicaties op zijn naam staan en zijn werk is in meer dan 35 talen verschenen. ,,Met zijn poëzie vraagt hij aandacht voor de gevolgen van gedwongen migratie en legt hij consequent de nadruk op de kracht van schoonheid in moeilijke omstandigheden'', aldus de prijzencommissie, die dit jaar onder voorzitterschap staat van fotograaf Niek Biegman.

Mahmoud Darwish werd in 1942 in Berweh (Palestina) geboren en vluchtte in 1948, toen de staat Israël werd gesticht, met zijn familie naar Libanon. Later keerde hij terug en werkte als journalist in Haifa. Vanwege zijn politiek engagement was hij in 1970 weer gedwongen Israël te verlaten. Hij studeerde in Moskou en leefde vervolgens 26 jaar lang in ballingschap in Beiroet, Cyprus, Parijs, Tunis en Amman. Daarna vestigde hij zich weer in Ramallah.

De Prins Claus Prijzen worden sinds 1997 jaarlijks door het Prins Claus Fonds toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, Azië, Latijns Amerika en de Caraïben. Dit jaar heeft het fonds gezocht naar voorbeelden van positieve resultaten van asiel en migratie.

Naast de hoofdprijs zijn negen Prins Claus Prijzen van ieder 25.000 euro toegekend aan theatermaker Jawad Al Assadi uit Irak, acteur en theatermaker Farrokh Ghasim uit Tadzjikistan, schrijver Tin Moe uit Birma, choreograaf Ivaldo Bertazzo uit Brazilië, archeologe Halet Çambel uit Turkije, museumdirecteur Omara Khan Massoudi uit Afghanistan, cultureel activiste Aminata Traoré uit Mali, mensenrechtenorganisatie Memoria Abierta uit Argentinië en de sportvereniging Bhutan Archery Federation uit Bhutan.

Mahmoud Darwish ontvangt de prijs op 1 december in het Koninklijk Paleis. De andere negen laureaten krijgen hun prijs in eigen land.