Boete LPF'ers die zich LPF noemen

Leden van de LPF-fractie krijgen vanaf morgen een boete van 2.500 euro per dag als ze de naam van de partij gebruiken. De fractieleden zullen dat niettemin blijven doen, zo hebben zij vanmorgen besloten.

Volgens LPF-partijvoorzitter S.Moleveld zal het bestuur niet afzien van de dwangsom, die het conform een vonnis van de rechter kan eisen. De fractieleden, die eerder collectief het lidmaatschap van de LPF als partij opzegden, willen dat uitstel van uitvoering van het vonnis toch bereiken, in overleg met het bestuur. Dat overleg moet verlopen via ex-fractievoorzitter Herben, die inmiddels weer lid van de LPF is.

De LPF-fractieleden Herben, Nawijn en Hermans zeiden vanmorgen tijdens het fractieberaad dat de fractie geen andere naam zal kiezen en doorgaat onder de naam LPF. Volgens Hermans maakt het uitvoeren van het vonnis van de rechter het ,,politiek functioneren van Kamerleden onmogelijk''. De fractieleden zouden volgens Hermans dan ín de Kamer wel de naam LPF, mogen en zelfs moeten voeren, maar zouden er buiten de Kamer bezwaar tegen moeten maken zo genoemd te worden.

Vanmorgen vroeg kondigde fractievoorzitter Van As nog aan, voorafgaand aan de vergadering van de fractie, dat een andere naam zou worden gekozen. Voormalig fractieleider Herben noemde dat na de vergadering ,,een misverstand''

Herben wil per 1 november aantreden als voorzitter van de LPF, en met een of twee overgebleven bestuursleden, een poging wagen de problemen tussen bestuur en fractie op te lossen. Volgens LPF-bestuurder Moleveld, die hierover geregeld overleg heeft met partijfinancier en vastgoedhandelaar E. Maas, is Herben welkom. ,,Ik sta mijn plaats graag af aan hem'', aldus Moleveld.

Het LPF-bestuur heeft alle fractieleden die onlangs het lidmaatschap van de LPF hebben opgezegd, in een brief laten weten dat ze de naam LPF niet meer kunnen gebruiken. Moleveld: ,,Als ze vanaf morgen toch die naam gebruiken gaan ze op de bietenbrug en kost het ze 2.500 euro per dag.''