Bijna geen openbaar vervoer

Donderdag zullen medewerkers van NS reizigers, NS internationaal en NS stations vanaf het begin tot het einde van de dienstregeling het werk neerleggen. Ook Noordned, het spoorbedrijf in Groningen en Friesland, en Syntus, dat het treinverkeer in de Achterhoek en een deel van Twente verzorgt, staken 24 uur. Spoorbeheerder ProRail en treinonderondhoudsbedrijf Nedtrain doen ook mee.

Verder staken alle streekvervoersbedrijven. Dat zijn Connexxion, Arriva, BBA, Hermes en Linex. Voor Connexxion geldt dat ook de veerdiensten over het Noordzeekanaal en Amsterdam-Velsen uitvallen. De ferry Dordrecht-Rotterdam en de waterbus langs de `Drechtsteden' volgen gewoon de dienstregeling.

De stadsvervoerbedrijven in Groningen, Maastricht en Nijmegen leggen het werk voor 24 uur neer. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt hetzelfde in Rotterdam. Dit wordt pas woensdagavond definitief, als daar gestemd wordt onder vakbondsleden van Abvakabo. Het stadsvervoer in Utrecht ligt tussen 10.00 en 14.00 uur plat. De gemeentelijke vervoersbedrijven van Amsterdam en Den Haag hebben op 27 september een dag gestaakt en zullen deze keer niet meedoen.