Bedrijven: ga weer onderhandelen

De werkgevers in het openbaar vervoer hebben de bonden gisteren opgeroepen niet te staken op donderdag, of in ieder geval niet tijdens de spits. Het openbaar vervoer wordt volgens de vervoerders onevenredig vaak getroffen door acties van de bonden in conflicten met het kabinet, waar de werkgevers niet rechtstreeks bij betrokken zijn. Dat schreef de vereniging werkgevers openbaar vervoer gisteren aan de CNV BedrijvenBond en FNV Bondgenoten.

Naarmate de aangekondigde estafettestakingen dichterbij komen, beginnen meer bedrijven zich openlijk te mengen in het conflict tussen het kabinet en de vakbeweging. Staalbedrijf Chorus, waar op 27 oktober wordt gestaakt, riep eind vorige week kabinet en vakbeweging op het overleg over VUT en prepensioen weer te openen.

,,De nu ontstane situatie is zowel voor Corus als voor haar medewerkers bijzonder onduidelijk en levert onzekerheid op, wat alleen opgelost kan worden via overleg op landelijk niveau'', schrijft bestuursvoorzitter van Corus Marjan Oudeman.

NS-directeur Veenman had in een open brief met een oproep van gelijke strekking zelfs een voorstel voor tijd en plaats: op de NS stations in Den Haag, Leiden en Utrecht, aanstaande donderdag, in plaats van staken.