Aubergine-paddestoelen kaviaar

De namaakkaviaar die van bovenstaande ingrediënten wordt gemaakt is voldoende voor een royaal voorgerecht voor 4-6 personen. Eet er warm ciabattabrood of stokbrood bij. De `kaviaar' kan ook voor hapjes bij een aperitief worden gebruikt. Besmeer crostini, toastjes of crackertjes met dit mengsel.

Bereiding: Week de gedroogde paddestoelen een half uur in water. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de niet te grote aubergines. Leg ze op aluminiumfolie in een hete oven van 200° C. Draai ze af en toe om. Na een minuut of vijftig zijn de aubergines zacht en gaar. De juiste gaartijd hangt uiteraard af van de grootte van de aubergines. Als je de aubergines goed kunt indrukken, is het vruchtvlees gaar. Leg de aubergines op een plank en snijd ze in de lengte doormidden. Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schillen in een kom. Laat het afkoelen. Hak het met een scherp mes of hakmes in kleine stukjes. Hak ook de olijven in stukjes. Rooster, terwijl de aubergines in de oven liggen, de pijnboompitten in enkele druppels olie in een koekenpan lichtbruin. Schep ze uit de pan. Schep de geweekte boleten uit het weekwater. Zeef het weekwater en bewaar het. Hak de geweekte boleten in kleine stukjes. Giet een beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de schoongeborstelde en in plakjes gesneden paddestoelen snel knapperig en lichtbruin. Roer tijdens het bakken de stukjes geweekte boleet door de champignons. Schep alles uit de pan, laat afkoelen en hak in stukjes. Meng de gehakte aubergine, paddestoelen, olijven, de hele pijnboompitten, de knoflook uit de knijper en bladselderij door elkaar. Roer er eerst circa 2 eetlepels van het weekwater van de boleten door en vervolgens zoveel olijfolie als nodig is om een smeuïg mengsel, de namaakkaviaar, te verkrijgen. Breng de `kaviaar' op smaak met cayennepeper.

Morgen: kip