Aandelen PKO bank in mum van tijd weg

De privatisering van de grootste Poolse staatsbank PKO Bank Polski beleefde gisteren een flitsende start. De voor particulieren gereserveerde aandelen ter waarde van 1,1 miljard zloty (256 miljoen euro) waren na zes uur verdwenen. Begin volgende maand wordt het aandeel genoteerd aan de beurs van Warschau.

Sinds vorige week donderdag hadden zich lange rijen gevormd voor PKO-filialen in heel Polen. Volgens schattingen van de bank stonden er zo'n 100.000 mensen in de rij, van wie er uiteindelijk 64.626 geholpen zijn. Om kwart voor twee 's middags gingen de loketten dicht.

De verkoop verliep zonder grote incidenten of ruzies. In Torun, ten noordwesten van Warschau, probeerde een dronken man voor te kruipen. In het noordoosten van Polen, in de steden Bialystok en Lomza, kampte de bank met computerproblemen waardoor inschrijvingen vertraging opliepen. Dagblad Gazeta Wyborcza meldt dat bij een filiaal in Krakow, in het zuiden, een tiental opgeschoten jongens een plek in de rij wilden forceren. De politie was echter meteen ter plaatse en greep in.

Particulieren konden gisteren speciale depositorekeningen openen bij PKO. Die zullen later worden omgezet in aandelen. Depositobeleggers krijgen een korting van 4 procent. Vanaf 22 oktober kunnen institutionele beleggers inschrijven op de overige aandelen. Op 10 november krijgt het aandeel zijn eerste notering aan de beurs van Warschau.

Gemiddeld is gisteren per persoon 17.000 zloty ingelegd, bijna 4.000 euro, zeven keer zoveel als een gemiddeld maandinkomen in Polen. De maximaal toegestane inleg was 20.000 zloty. Analisten leiden hieruit af dat mensen groepjes hebben gevormd om meer geld op tafel te kunnen leggen. Zij zullen naar verwachting ook weer snel verkopen. De regering moedigt mensen aan om de aandelen vast te houden. Wie dat langer dan een jaar doet krijgt één bonusaandeel voor elke twintig aandelen.

De regering besloot zondag naar aanleiding van de rijen om de grenswaarde van de tranche voor de depositobeleggers te verleggen van 750 miljoen naar 1,1 miljard zloty. Er zullen in totaal zo'n 300 miljoen aandelen worden verkocht, waarvan ruim de helft voor particulieren en lokale fondsen is gereserveerd en 35 procent voor buitenlandse investeerders. Het is de grootste beursgang ooit in Polen. De regering hoopt er 6 miljard zloty mee te verdienen.