180 floppies in een polshorloge

Gecomprimeerd muziek meenemen kan met Compact-Flash. Bijvoorbeeld in een horloge.

De meeste computers rollen vandaag de dag zonder diskettestation van de lopende band en de floppy disk of diskette is hard op weg om als museumstuk te eindigen. Een vervanger is de beschrijfbare cd, maar dit is niet de meeste handzame of draagbare drager. Een drager met usb-Compact-Flash geheugen is dat wel, en werkt bovendien een stuk sneller.

Compact-Flash geheugen is een kleine geheugenchip en wordt veelal gebruikt in digitale camera's en draagbare digitale muziekspelers. Het is betrekkelijk goedkoop en beschikbaar met opslagcapaciteit van 32 megabyte tot en met

4 gigabyte. Het wordt ook steeds vaker verpakt in een huls met

usb-stekker, zo groot als een aansteker.

De usb-stekker verbindt het geheugen in een handomdraai met de computer en het apparaatje gedraagt zich vervolgens als een harde schijf en verschijnt op het bureaublad van de computer. Dus net als met een harde schijf schier eindeloos bestanden kopiëren en wissen. Het lichtgewicht geheugen doet daarnaast steeds vaker dienst als sleutelhanger. Een nog kleinere en handiger `verpakking' voor geheugen is een polshorloge zoals de `DiskGo!', niet groter dan dat horlogemaker Swatch. Een van de twee modellen die Edge maakt, lijkt er sprekend op. Verzonken in een zacht plastic horlogebandje ligt een kabeltje van een paar centimeter met daaraan een usb-stekkertje. Het gespje voor het uitstekende deel van het horlogebandje met de gaatjes houdt ook het stekkertje op z'n plaats. Door het te verschuiven, wipt het kabeltje uit het bandje en past in een standaard usb-poort op de computer, eventueel met het bijgeleverde verlengsnoer zodat het horloge niet van de pols hoeft.

Het horloge is waterdicht en toch is zwemmen of douchen met het uurwerk om de pols geen goed idee: het metalen usb-stekkertje is roestgevoelig en water in het stekkertje kan de computer beschadigen. Ander minpunt is de plaats van de batterij. Die is toegankelijk na verwijderen van vier priegelige schroefjes die een plaatje aan de achterkant van het uurwerk op z'n plaats houden. Daaronder zit de platte geheugenchip vastgeschroefd en daaronder het batterijtje.

Het horloge werkt zonder extra software met de meeste besturingssystemen. Naast het model dat goeddeels uit plastic bestaat, is er ook een model met stalen horlogekast en -bandje. Beide modellen zijn er in een uitvoering met 128 en 256 megabyte – vergelijkbaar met pakweg 90 en 180 floppies.

Door de gunstige koersverhouding tussen dollar en euro is zo'n horloge waarschijnlijk goedkoper (omgerekend 65 tot 82 euro) bij internationaal opererende webwinkels zoals Zones en PC Connection. Op de website van fabrikant Edge (www.peripheral.com) staan links naar de webwinkels die het horloge aanbieden. Het draagbare geheugen is ook verkrijgbaar in een balpen.