Zoetzuur van blauwe pruimen

Enige tijd geleden schreef ik over puntige paarsblauwe pruimen met stevig vruchtvlees en weinig sap die afkomstig zijn uit Balkanlanden. Ze worden bij Turkse winkels met een goede sortering groenten en fruit verkocht en nooit bij Marokkaanse winkels. Dus houd dat in de gaten bij het zoeken naar deze pruimen. Maak er eens zoetzuur mee, dat komt 's winters goed van pas.

Bereiding: Doe rodewijnazijn, suiker, kaneelstokje, laurier en kruidnagelen in een roestvrijstalen pan en breng alles aan de kook; laat het in de open pan 15 minuten koken op een vrij hoog vuur. Prik intussen met een vork de pruimen rondom in. Leg ze na de aangegeven tijd in de kokende azijn, breng alles tegen de kook aan en houd de pruimen op een laag vuur 10 minuten tegen de kook aan. Draai het vuur uit onder de pan en laat de pruimen afkoelen in het vocht. Schep de pruimen de volgende dag met behulp van een schuimspaan over in een uitgekookte weckpot. Breng het kookvocht van de pruimen weer aan de kook en giet het bij de pruimen in de weckpot. Sluit de pot en laat het zoetzuur gedurende 4-6 weken op smaak komen op een koele donkere plaats. Gebruik dit zoetzuur bij varkensrollade, stooflappen, gebraden gevogelte of haarwild.

Morgen: namaakkaviaar.

    • Florine Boucher