Voetbalbond meldt oerwoudgeluiden bij UEFA

De donkerste voetballers van Oranje kregen zaterdagavond in Skopje fluitconcerten en soms ook oerwoudgeluiden te horen. Davids en Castelen moesten het bij balbezit ontgelden. De KNVB heeft melding gemaakt van racisme bij de UEFA-waarnemer in het stadion.

Castelen was in de eerste helft het slachtoffer. Davids speelde in de tweede helft voor het oog van de meest fanatieke Macedoniërs. De minder donkere spelers De Jong, Landzaat, Boulahrouz en Van Hooijdonk werden bij balbezit met rust gelaten.

De speaker in het stadion probeerde de Macedonische fans tevergeefs op andere gedachten te brengen. De secretaris-generaal van de Macedonische voetbalbond probeerde de supporters, eveneens zonder succes, met sussende gebaren te laten ophouden. Castelen had niets gehoord in het veld. Hij was gewaarschuwd door doelman Van der Sar en keeperstrainer Menzo. Deze Surinamer ging tijdens zijn actieve loopbaan gebukt onder oerwoudgeluiden. Menzo was vrijdagavond tijdens de training ook al uitgefloten om zijn huidskleur.

Bondsdirecteur Kesler heeft na afloop rapport laten aantekenen bij de waarnemer van de UEFA, die de Macedonische bond waarschijnlijk een boete oplegt. Twee jaar geleden liet de Engelse bond een officieel protest aantekenen, nadat een paar donkere spelers tijdens een interland in Skopje op oerwoudgeluiden waren getracteerd. De Macedonische bond werd toen beboet.

Kesler refereerde gisteren aan eerdere incidenten in de eredivisie. ,,Zo zie je maar, spreekkoren zijn geen specifiek Nederlands probleem. In de Balkan heb ik trouwens eerder vervelende ervaringen opgedaan.''