Veldhuis wint brons

Marleen Veldhuis heeft de kater van haar mislukte olympische campagne weggespoeld. De 25-jarige zwemster uit Borne won zaterdag bij de WK kortebaan (25 meter) in Indianapolis de bronzen medaille op de 100 meter vrije slag. Het goud ging naar Lisbeth Lenton, de Australische die eerder dit jaar op de langebaan het wereldrecord op de klassieke sprintafstand overnam van Inge de Bruijn.

Veldhuis' coach Fedor Hes deelde na afloop in de feestvreugde. ,,Voor zichzelf wist Marleen wel waarom het in Athene mis is gegaan'', sprak hij tegenover het ANP. ,,Maar ze is blij dat ze hier heeft laten zien dat ze toch wel mee kan doen om de medailles. Ze heeft alle onzekerheden weggenomen.''

Op de slotdag hoopt Veldhuis een tweede medaille te winnen, nadat ze vannacht met de tweede tijd doordrong tot de finale van de 50 vrij. Uit voorzorg meldde ze zich daarom af voor de series van de 200 vrij. Hinkelien Schreuder, een van de vier Nederlandse deelnemers aan het gedevalueerde toernooi, strandde in de halve finales van de 50 vrij met de twaalfde tijd.

Ian Crocker zorgde na de Australische vrouwen op de 4x100 wissel (3.54,95) opnieuw voor een wereldrecord in de tot zwembad omgebouwde thuisbasis van de basketballers van de Indiana Pacers. Op de 50 vlinder verbeterde de Amerikaan met 22,71 de toptijd, die sinds twee jaar met 22,74 op naam stond van de Australiër Geoff Huegill.