The Sheer: opwinding

Onderzoek wees onlangs uit dat middelbare scholieren steeds minder naar popconcerten gaan. Oorzaak: popzalen zouden niet weten hoe ze tieners moeten bereiken. Mocht dat waar zijn, dan moet iedere zaal in het land maar snel The Sheer in huis halen. Want die Nederlandse band kocht afgelopen zaterdag het Patronaat in Haarlem uit, en zeker 80 procent van de bezoekers was rond de zestien jaar of jonger. De opwinding was ernaar. Omhoog gestoken handen, meeschreeuwende stemmen, zwaaiende aanstekers – zonder enig voorbehoud werd hier een viertal muzikanten aanbeden.

En de vier maakten het waar. Het feit dat The Sheer afkomstig is uit Haarlem zal hebben geholpen, maar de groep heeft bovendien een zeldzaam vanzelfsprekende flair voor het bedenken en uitvoeren van geoliede popnummers. Love Is The Law, It Only Gets Better, Stay Awake en Right Now hebben melodieën die iedereen na één keer horen meefluit en toch zijn ze niet vlak of makkelijk. Deze nummers hebben de juiste dosering koorzang, ooh's en aah's, en harmonieuze gitaargrepen om steeds weer in de ooit door Lennon en McCartney geknede mal van `het volmaakte popliedje' te vallen.

Aan de nummers, zoals ook te horen op het dit voorjaar verschenen debuut The Keyword Is Excitement!, werden weinig onverwachte kenmerken toegevoegd. Maar dat bleek afgelopen zaterdag geen probleem. De muzikanten op het podium, met hun hoofd bijna tegen het lage plafond gedrukt, speelden de nummers met een overgave alsof ze de gouden combinatie van bas, gitaar, orgel en drums zelf hadden uitgevonden. Dat het ze niet aan historisch besef ontbreekt bleek uit een eigen (rock-)versie van Madonna's Material Girl, uit de aan Liam Gallagher van Oasis herinnerende keelzang van zanger/gitarist Bart van Liemt en uit de lange reeks rock 'n' roll-poses die Van Liemt en bassist Jorn van der Putte paraat hadden. Meer dan een uur werd er gezweet, gesprongen, en ondertussen ook nog voorbeeldig samengespeeld.

Daarbij horen zestienjarige meisjes met hun camera in de aanslag, en jongens die studieus toekijken hoe ze dat zo flikken. Die waren er nu eens in overvloed.

Concert: The Sheer. Gehoord: 9/10 Patronaat, Haarlem. Herhaling: 16/10 Bibelot, Dordrecht; 23/10 De Aap, Breezand; 29/10 P60, Amstelveen. Voor meer data www.thesheer.com.