Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Stand.nl tv. Eerste uitzending op tv van het Radio 1-programma met een stelling van de dag en de mening van kijkers. Ned.1, 18.05-18.35u.

Twee vandaag. Reportage over de eerste uitkomsten van het onderzoek van het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid naar de psychische gevolgen van een schokkende en ingrijpende gebeurtenis. Voor het onderzoek werden mensen geënquêteerd die het slachtoffer zijn geweest van agressie, geweld, inbraak, (verkeers)ongeval of een andere ingrijpende gebeurtenis. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Reportage uit een verpleegtehuis waarin artsen rustgevende medicijnen verstrekken aan drukke en lastige bejaarden. Verder aandacht voor de weigering van tientallen christelijke en `zwarte' scholen om een speciale editie van het homoblad Expreszo te verspreiden. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Bij ons thuis. Aandacht voor jongeren die onder invloed van `foute vrienden' op het verkeerde pad terechtkomen. Voor Helma van Horck, moeder van de 16-jarige Thei, duurde het lang voordat zij in de gaten kreeg dat haar zoon zich als jonge crimineel ontpopte. Ned.2, 17.05-17.50u.

Dokwerk: De geheime dienst. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

CONSUMENT

Radar. Aandacht voor het oververzekerd rijden en de goedkoopste autoverzekeringen in Nederland. Verder scheuren in Dordtse muren en straten als gevolg van rottende houten funderingen door de te lage grondwaterstand. Ned.2, 20.25-21.00u.

AMUSEMENT

De grootste Nederlander aller tijden. De bekendmaking van de top-100 van de grootste Nederlanders aller tijden. Aftellend van 100 naar 10 wordt elke genomineerde Nederlander kort belicht. De tien hoogst genoteerden zijn de finalisten. Een van hen wordt in de komende weken door de Nederlandse televisiekijkers gekozen tot de grootste. Ned.1, 20.30-23.35u.

FILM

Big Momma's House (Raja Gosnell, 2000, VS). Travestieklucht in een nieuw jasje: ultra-coole ster Martin Lawrence transformeert van een FBI-agent in Armani-pak tot een moddervette Afro-Amerikaanse dame uit de binnenlanden van Georgia. Ster-vehikel leunt op één grap. SBS6, 20.30-22.30u.

Ki lo sa? (Robert Guédiguian, 1985, Fr.). Regisseur van Dernier été en Marius et Jeanette grossiert andermaal in desillusies. Vier jeugdvriendjes komen elkaar na dertig frustrerende jaren weer tegen. TV5, 22.30-24.00u.

Magic (Richard Attenborough, 1978, VS). Geen van de aanwezige talenten lijkt zijn dag te hebben gehad bij de productie van psychologische thriller over buikspreker (Anthony Hopkins) die geterroriseerd wordt door zijn eigen pop. Ook met Ann-Margret, Burgess Meredith, scenario van William Goldman, muziek van Jerry Goldsmith. BBC1, 1.20-3.10u.

Dernier été (Robert Guédiguian & Frank Le Wita, 1981, Frankrijk). Regiedebuut werkt vooral als sfeerschets van de desoriëntatie van Franse jongeren in de door werkloosheid beheerste provincie. Als vanzelf raken ze op het criminele pad. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

Hopscotch (Ronals Neame, 1980, VS). Op talent van Walter Matthau drijvende, komische spionagethriller over uitgerangeerde CIA-agent die wraak neemt door strategisch uit de school te klappen. Morgen, SBS6, 15.25-17.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met mezzo-sopraan Tania Kross over haar Rising Star Tour die haar naar het podium van Carnegie Hall in New York voert. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na uitzicht van May Hobijn, eigenaresse van een beeldentuin in Maarssen, een bericht van schrijver Pieter Waterdrinker uit Odessa. Verder docent economie aan Harvard Niall Ferguson over zijn boek Colossus, waarin hij uitlegt dat Amerika een imperium is dat zich helaas niet als een imperium gedraagt. In het tweede uur geeft classicus J.P.Guépin commentaar op passages uit bijbel en koran. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa Luna. Gesprek met popjournaliste Hester Carvalho naar aanleiding van het verschijnen van Kronieken, de Nederlandse vertaling van de autobiografie van Bob Dylan. Radio 1, 0.02-12.450u.

Hoe? Zo! Professor Andries van Dantzig meent dat er nauwelijks meer aandacht is voor het psychische welzijn. En dat terwijl, volgens hem, een op de drie Nederlanders antidepressiva slikt. Morgen, 747AM, 13.04-14.00u.