SMiLE

,,Tot ik aan SMiLE begon, was iedereen in mijn omgeving uitsluitend geïnteresseerd in hitsingles. Good Vibrations werd door de andere Beach Boys met argwaan ontvangen, omdat ze dachten dat het een te moeilijk nummer was na al die vrolijke surfhits. Ik spiegelde me als componist aan The Beatles, omdat zij verder durfden te kijken dan de hitparade. Paul McCartney liet zich op zijn beurt inspireren door Pet Sounds. Toen ik aan SMiLE werkte, kwam hij een keer langs in de studio. Niet om te spioneren, maar om zijn belangstelling te tonen. Ik heb hem een stengel bleekselderij in zijn hand gegeven. In het origineel van het nummer Vegetables hoor je hem daarop kauwen. Die geluiden waren nodig om de muziek het juiste groentegevoel te geven.''

In 1967 had het ambitieuze SMiLE-album van The Beach Boys het meesterwerk van componist, zanger en popgenie Brian Wilson moeten worden. Wilson raakte echter verstrengeld in een web van psychische problemen, excessen met drugs en onzekerheid of hij The Beatles' huzarenstuk Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band zou kunnen overtroeven. Zevenendertig jaar na dato heeft Wilson zijn legendarische Teenage Symphony to God alsnog voltooid, met hulp van de oorspronkelijke tekstschrijver Van Dyke Parks en de leider van zijn huidige liveband, Darian Sahanaja. SMiLE wordt nadrukkelijk gebracht als een solo-album van Brian Wilson en bevat nieuwe versies van Beach Boys-klassiekers als Good vibrations, Heroes and villains en Surf's up.

,,Ik had nooit gedacht dat we SMiLE af konden maken. Uiteindelijk waren er maar twee weken nodig om het in te studeren voor de live-shows. Eerst had ik er niet veel vertrouwen in, maar we kregen overal staande ovaties. Van Dyke Parks heeft me geholpen met de teksten, aan de hand van oude papiertjes en krabbels die hij in een la had bewaard. De oorspronkelijke tapes konden niet meer gebruikt worden. Sommige waren indertijd al gestolen; vandaar dat er zoveel illegale nepversies van SMiLE in omloop zijn. Andere sessies waren chaotisch en onaf; daar kon ik niet meer naar luisteren.

,,Het is niet waar dat er tapes in vlammen op zijn gegaan. Dat verhaal is de wereld in geholpen door sensatiezoekers die de Fire Suite uit het nummer Mrs. O'Leary's cow al te letterlijk namen. Ook in de nieuwe versie is het een verontrustend muziekstuk geworden. We hebben de orkestleden aangespoord om extreme noten op hun violen en cello's te spelen. Het hielp natuurlijk wel, dat ze daarbij brandweerhelmen op kregen.

,,Darian Sanaja heeft de nieuwe SMiLE met het computerprogramma ProTools in elkaar gezet, met mijn volledige goedkeuring. Alle geluiden en zangpartijen zijn zo goed mogelijk gereproduceerd. De tannerin, waarop de prachtige ijle tonen worden gespeeld in Good vibrations, is het oorspronkelijke instrument dat trombonist Paul Tanner voor mij heeft ontworpen. Eigenlijk is het een theremin, maar dan met een glijdende schaal.

,,Of ik de andere Beach Boys gemist heb bij het voltooien van SMiLE? Nee hoor. Mijn broers Dennis en Carl zijn dood. En met Mike Love heb ik ruzie. Dus stond ik er alleen voor. Ik ben trots op SMiLE. Iedereen vertelt me dat het een meesterwerk is.''

Brian Wilson presents SMiLE (Nonesuch/Warner)