Portugal gaat af met gelijkspel in Liechtenstein

EK-finalist Portugal heeft zichzelf geblameerd door in het WK-kwalificatietoernooi met 2-2 gelijk te spelen tegen dwergstaat Liechtenstein.

Bij de rust leidde de deze zomer zo bejubelde voetbalploeg van bondscoach Scolari nog met 2-0 dankzij treffers van Pauleta en een eigen doelpunt van Hasler. In de tweede helft profiteerden Burgmeier en Beck van de mentale en fysieke verslapping bij de ploeg, die Oranje in Lissabon uitschakelde. Liechtenstein, dat in de vorige groepswedstrijd nog met 0-7 verloor van Slowakije, pakte zo het eerste puntje in een WK-kwalificatiewedstrijd na twintig nederlagen op rij in acht jaar. Met zeven punten uit drie duels ligt Portugal in groep 3 nog wel op koers in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland.

Na twee overwinningen ging Italië in Celje verrassend onderuit tegen het bescheiden Sloveense elftal (1-0). Invaller Cesar maakte acht minuten voor tijd het winnende doelpunt. Griekenland wacht in groep 2 nog op de eerste zege. De Europees kampioen moest in Kiev in de derde groepswedstrijd tegen Oekraïne genoegen nemen met 1-1.

Tsjechië blijft voorlopig in het spoor van de koplopers in groep 1 van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. De Tsjechen wonnen in de poule van Nederland met 1-0 van Roemenië. De boomlange aanvaller Jan Koller benutte tegen de Roemenen in de eerste helft een strafschop.

Vooral op het middenveld heeft de Tsjechische bondscoach Brückner een groot probleem. Nedved, de absolute vedette van de Oost-Europese ploeg, heeft bedankt voor zijn nationale elftal. Poborsky en Smicer waren geblesseerd. Baros was bij Tsjechië veruit de gevaarlijkste man.

In de andere wedstrijd in groep 1 won Finland al voor derde keer. De Finnen waren met 3-1 te sterk voor Armenië. De Scandinaviërs, woensdag in de Amsterdamse Arena de tegenstander van het Nederlands elftal, namen al voor rust een 2-1 voorsprong, dankzij doelpunten van Kuqi en Eremenko. Shakhgeldyan maakte de tegentreffer.

Vlak voor tijd was het opnieuw Kuqi die tekende voor de eindstand: 3-1. Bij de Finnen had Heerenveen-speler Väyrynen een basisplaats. Ook Pasanen, Hyypiä, Nurmela en Kolkka, allen spelers met een achtergrond in de Nederlandse competitie, speelden vanaf het beginsignaal mee. Litmanen kwam tegen Armenië wegens een blessure niet in actie.

De Engelsen konden zich zaterdagmiddag op Old Trafford, de thuishaven van Manchester United, weer eens vergapen aan hun idool Beckham. De voormalige spelmaker van de Mancunians, nu in dienst van Real Madrid, speelde met het Engelse elftal in de tegen Wales: 2-0. Beckham draaide met zijn rechtervoet de bal van 25 meter diagonaal in de bovenhoek (2-0).