Oud-voorzitter verlaat de Kamer

Voormalig Kamervoorzitter en ex-PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven (61) verlaat de Tweede Kamer. Zij wordt gedeputeerde, lid van het dagelijks bestuur, van de provincie Zuid-Holland.

Fractieleider Martin Huls van de PvdA in de Zuid-Hollandse Staten heeft vanmorgen bekendgemaakt dat Van Nieuwenhoven als gedeputeerde wordt voorgedragen. Naar verwachting zal haar benoeming binnen enkele weken in een extra vergadering van de Provinciale Staten haar beslag krijgen.

Van Nieuwenhoven is 23 jaar lid van de Tweede Kamer, met een korte onderbreking in 1982 en 1983. Het is nog niet duidelijk wie Van Nieuwenhoven zal opvolgen in de Kamerfractie.

PvdA-leider Bos noemde haar vertrek uit de Kamer vanmorgen in een verklaring ,,natuurlijk heel jammer''. Sinds zij in 2002 als fractievoorzitter de strijd om het lijsttrekkerschap verloor van Bos, is Van Nieuwenhoven vice-fractievoorzitter geweest. Volgens Bos was de oud-Kamervoorzitter ,,met haar ervaring en gezag onmisbaar''. Hij vindt echter dat zij ,,nu ook even aan zichzelf mag denken''.

In Zuid-Holland volgt Van Nieuwenhoven Marnix Norder op. Hij wordt wethouder in de gemeente Den Haag. Sinds de invoering in 2002 van de dualisering in gemeenten en provincies kunnen provinciale bestuurders ook worden aangetrokken van buiten de Staten, het provinciale parlement.

Van Nieuwenhoven ziet haar overstap van ,,gewoon Kamerlid'' naar gedeputeerde als ,,een stap vooruit'' en ,,een eer'', zo zei ze vanmorgen tijdens een persconferentie in het Zuid-Hollandse provinciehuis. ,,Als gedeputeerde neem je veel beslissingen, je hebt directe verantwoordelijkheid.'' Toen zij vorige week werd aangezocht, voelde zij daarom ,,nieuwe energie'' opkomen.

Van Nieuwenhoven krijgt als gedeputeerde onder meer de portefeuille verkeer. Zij noemde zichzelf vanmorgen ,,niet de grootste specialist op het gebied van mobiliteit in Nederland''. ,,Ik denk dat ik veel zal moeten bijleren over het provinciale bestuur.''

De provinciale PvdA ziet Van Nieuwenhoven als haar nieuwe gezicht. Volgens Huls is de post van gedeputeerde voor de PvdA extra belangrijk nu de partij niet in de regering zit en minder sterk in de gemeenten is. In Zuid-Holland vormt de PvdA met CDA en VVD de Gedeputeerde Staten.

NUCHTER POLITICA: pagina 3