Onderzoek afhandeling bomalarm

Het ministerie van Justitie gaat uitzoeken welke overheden en hulpverleners allemaal zijn gewaarschuwd toen anderhalve week geleden een Brits vliegtuig een voorzorgslanding maakte op Schiphol wegens een bomalarm.

Afgelopen zaterdag uitten verscheidene rampenbestrijders felle kritiek op minister Donner (Justitie) omdat zij niet waren gewaarschuwd toen het toestel, begeleid door twee gevechtsvliegtuigen, op Schiphol landde. Justitie had wel de hulpdiensten op de luchthaven gewaarschuwd. De bommelding bleek achteraf overigens vals.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei vanochtend dat het departement de kritiek ,,zeer serieus'' neemt. Justitie gaat het incident evalueren. ,,We zullen nagaan wat er wel en niet is gezegd, en wie er wel en niet op de hoogte zijn gebracht'', aldus de woordvoerder.

Ook wil Justitie uitzoeken wat het ministerie van Binnenlandse Zaken precies heeft gedaan nadat het bomalarm binnen was gekomen. ,,Als alle informatie binnen is, zullen we met alle betrokkenen overleggen'', aldus de woordvoerder.

De commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts, burgemeester A. Hertog van Haarlemmermeer en de regionaal coördinator van de rampenbestrijding, C. te Boekhorst, waren niet op de hoogte gebracht van het bomalarm bij het toestel van British Airways. ,,Alle betrokken hulpdiensten, niet alleen die op Schiphol, maar ook die in de regio, hadden van de bommelding moeten weten'', zei Borghouts. ,,Dit was geen dreiging van terreur, dit was harde werkelijkheid.'' Volgens Te Boekhorst toonde het incident aan ,,dat ook de rampenbestrijders op bestuurlijk niveau nog niet klaar zijn voor een aanslag. Als er een plof was geweest, waren de hulpdiensten in de regio met zijn allen veel te laat gekomen.''

Onlangs zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken in een vraaggesprek dat de informatievoorziening aan rampenbestrijders en hulpverleners moet verbeteren. Ook toen de regering afgelopen zomer een verhoogde terreurdreiging afkondigde, waren hulpverleners niet op de hoogte gebracht.