Olie stijgt door staking

De oliesector was vanmorgen in de ban van ontwikkelingen in Nigeria en Venezuela. De olieprijs steeg naar een nieuw record op het nieuws dat er stakingen zijn uitgebroken in het Afrikaanse land en dat Venezuela de belastingen voor buitenlandse oliemaatschappijen wil verhogen.

De ontwikkelingen in de twee olielanden zorgden voor een prijsstijging. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte vanmorgen 50,07 dollar, een nieuw record en 20 dollar hoger dan een jaar geleden. De Amerikaanse West-Texas Intermediate noteerde net onder het record van 53,40 dollar, een record dat vorige week werd bereikt.

De olieprijs behaalt de laatste maanden record na record. De achterliggende reden is de enorme vraag, die vrijwel gelijk ligt met het aanbod. Hierdoor is er weinig reservecapaciteit waardoor elke uitval van de toevoer – of dreiging daarvan – de prijs opstuwt. Die dreiging is er in Nigeria waar oliewerkers eisen dat de bevolking meer profiteert van olie-inkom- sten. De staking had vanmorgen nog geen impact op de olie-export.

In Venezuela zei president Chavez gisteren dat de belasting voor buitenlandse e olieconcerns in het land omhoog gaan van 1 procent naar 16,6 procent. Volgens Chavez markeert de verhoging de ,,tweede en echte'' nationalisatie van de olie-industrie, aldus een bericht op de website van de Britse BBC.