Nederlanders ontdekken Jelinek

Uitgeverij Querido heeft afgelopen weekeinde een voorraad van ongeveer duizend boeken van de Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek aan de diverse boekhandels verkocht. Jelinek won donderdag de Nobelprijs voor Literatuur 2004.

De prijs van 1,1 miljoen euro wordt op 10 december in Stockholm uitgereikt. Door toekenning van de prijs aan Jelinek is de belangstelling voor haar werk in Nederland sterk toegenomen, aldus een woordvoerster van Querido vanmorgen. Nu het bedrijf door de voorraad heen is, worden twee Jelinek-titels herdrukt. Het betreft Hebzucht en Lust. Van beide titels liggen volgende week 3000 exemplaren in de winkels.

Uitgeverij Van Gennep geeft Jelineks boek De pianiste uit, dat – ook internationaal – haar best verkochte roman is. Het boek is ook verfilmd. Afgelopen weekeinde werden er in Nederland 2000 boeken van verkocht.

,,We zijn nu aan het herdrukken'', zegt directeur C. ten Kate van Van Gennep. ,,Er zijn nu nog exemplaren van De pianiste in de winkels te krijgen en vanaf volgende week zijn dat er 4000 meer, want dan is de tiende druk beschikbaar. De totale oplage van dat boek komt daarmee in Nederland op 30.000 exemplaren.''