Mondriaan en Gauguin op veiling in New York

Een werk van Piet Mondriaan en een schilderij van Paul Gauguin zijn enkele van de hoogtepunten van de veiling van impressionisten en moderne kunst begin november in New York. Het schilderij Maternité II (Moederschap) uit 1899 van Gauguin wordt door veilinghuis Sotheby's gezien als het duurste tijdens de openbare verkoop. De opbrengst wordt geschat op 40 tot 50 miljoen dollar (32 tot 40 miljoen euro). Het gaat om een schilderij dat Gauguin maakte terwijl hij op Tahiti woonde, rond de tijd dat zijn maîtresse Pahura van hun zoon zou bevallen. Van Mondriaan wordt het doek New York/ Boogie Woogie, gemaakt in 1941-1942, bij opbod verkocht. Verwacht wordt dat het meer dan 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) zal opbrengen. Het is een van de zes kunstwerken uit de collectie van de Amerikaanse kunstverzamelaarster Hester Diamond die ter veiling komen. Tijdens de openbare verkoop op 4 november worden verder werken van onder anderen Picasso, Léger, Brancusi en Kandinsky aangeboden.