Miljardenverkoop Fransen in China

Franse bedrijven hebben tijdens het bezoek dat de Franse president Jaques Chirac momenteel aan China brengt voor enige miljarden euro aan contracten afgesloten, zo werd dit weekeinde door de bedrijven bekendgemaakt.

De Franse firma Alstom, gespecialiseerd in transport en de opwekking van elektriciteit, zal China de technologie leveren voor de bouw van zestig treinen en 180 locomotieven. Van de treinen worden er drie kant en klaar geleverd, zes komen als bouwpakket naar China en de overige 53 worden geheel in China gebouwd. Van de locomotieven worden er 168 in China gebouwd. Het totale contract vertegenwoordigt een waarde van ongeveer een miljard euro.

Alstom gaat daarnaast ook technologie leveren voor de tweede fase van de bouw van een kerncentrale. China kampt met een ernstig tekort aan energie, en wil daarom het aantal kerncentrales sterk uitbreiden. Amerika kan dergelijke technologie ook leveren, maar Washington stemt daarin minder makkelijk toe dan Parijs. Amerika is bang dat de overdracht van nucleaire technologie ook tot nucleaire proliferatie door China leidt.

Airbus heeft contracten afgesloten voor de verkoop van zes vliegtuigen van het type A319 en twintig van het type A330-200. Het bedrijf, dat gehoopt had ook een aantal A380's te verkopen, verwacht met de huidige orders zo'n 2 miljard euro te verdienen. Ook heeft Airbus een akkoord gesloten om tussen 2007 en 2010 het aandeel van plaatselijke toeleveranciers in vliegtuigbouw te verdubbelen.

Oliemaatschappij Total heeft een joint-venture gesloten met het Chinese staatsbedrijf voor oliehandel Sinochem. In totaal zijn er tijdens het bezoek van Chirac zo'n twintig overeenkomsten gesloten. Volgens waarnemers speelt hierbij mee dat Frankrijk het wapenembargo van Europese Unie tegen China wil opheffen.