Lima doet warming-up maar loopt marathon niet (Gerectificeerd)

De Braziliaanse marathonloper Vanderlei Lima wil zich na het incident met de Ierse oud-priester bij de Spelen niet laten uitmelken als clown. Hij laat om die reden veel lucratieve aanbiedingen schieten.

In de kilheid van de Eindhovense raadzaal is het moeilijk de herinnering aan die zwoele zondagavond, zes weken geleden in Athene, levend te krijgen. Maar dáár, achter een tafel met microfoon, getooid met groene baseballpet en gehuld in grijs trainingspak, zit Vanderlei Lima, de 35-jarige Braziliaanse marathonloper die tijdens de Olympische Spelen in leidende positie van het parkoers werd gedrukt door de Ierse religieuze activist Cornelius Horan.

Hoe verzeilt de atleet, wiens naam voor eeuwig verbonden zal blijven aan dat curieuze incident in Athene, op een herfstachtige zondagmiddag in Eindhoven? Om de marathon te lopen, zou je zeggen. Maar Lima startte gisteren niet. Hij loste het startschot, reikte de prijzen uit en gaf in het raadhuis een persconferentie. Merkwaardig, dat die nieuwe beroemdheid een lang weekeinde naar een Nederlandse provinciestad komt om niet deel te nemen aan een internationaal onbeduidende marathon.

Het antwoord op dit cryptogram ligt bij de verzekeringsmaatschappij De Lage Landen, de hoofdsponsor van de Eindhovense marathon. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Rabobankgroep, heeft een éénjarig contract met de atleet gesloten. Naast het openen van een vestiging in Brazilië behoort het houden van motivatiebijeenkomsten voor personeel van de verzekeraar tot Lima's verplichtingen. Zo verzorgde de Zuid-Amerikaan gisterochtend de warming-up voor een groep medewerkers van de sponsor die de marathon liep.

Dat Lima zich uitgerekend door De Lage Landen heeft laten strikken en niet is ingegaan op tal van lucratieve aanbiedingen, komt volgens de marathonloper door de aard van het voorstel. Er steken geen opportunistische bedoelingen achter en dat spreekt hem aan. Lima wil zich na het incident in Athene niet als curiositeit of clown laten uitmelken.

Edgar de Veer, de atletenbegeleider van Lima's Nederlandse manager Jos Hermens, vertelde dat het na `Athene' verzoeken regent, vooral uit Japan, waar hij voor de Spelen al naam had gemaakt als winnaar van de marathon van Tokio. Tv-stations in dat land zijn gaarne bereid 50.000 dollar te betalen om Lima voor hooguit een kwartier in een spelletjes- of showprogramma te laten opdraven. De Veer: ,,Er zijn zelfs zenders die bellen en stellen: zeg maar wat het kost om een week over Lima te beschikken. We wimpelen al die aanbiedingen af. Lima wil en kan er niet aan voldoen, omdat hij tevreden is met wat hij verdient en zijn voorbereiding op een van de voorjaarsmarathons zo min mogelijk wil verstoren.'

De enige uitzondering op de Japanse invitaties maakte Lima recentelijk voor premier Junichiro Koizumi, die tijdens een staatsbezoek aan Brazilië te kennen gaf graag met de marathonloper te willen lunchen. Die eervolle uitnodiging kon Lima niet weigeren, vond hij. Temeer niet omdat de Braziliaanse president Lula tot de tafelgenoten behoorde. En dus schoof hij aan bij die twee vooraanstaande politici.

Aan tafel haalde Lima herinneringen op aan Athene. Net als gisteren in Eindhoven, waar bleek dat hij ambivalente gevoelens aan het incident met de malle Ier heeft overgehouden. Lima, die uiteindelijk brons won, heeft het gevoel dat hem minimaal de kans op de olympische titel is ontnomen, maar hij koestert geen wrok jegens de protesterende ex-priester. Hij vindt het wel vervelend dat bij elke terugblik op het incident weer de aandacht op Horan wordt gevestigd en dat verdient hij volgens Lima niet.

Inmiddels heeft het Braziliaanse Olympisch Comité zich tot het sporttribunaal CAS in Lausanne gewend om langs juridische weg te bewerkstelligen dat de marathonloper alsnog een gouden medaille krijgt uitgereikt. Lima steunt die actie onder voorwaarde dat de Italiaan Stefano Baldini de gouden en de Amerikaan Mebrathon Keflezighi de zilveren medaille mogen houden. Beter had Lima het gevonden als hij in Athene, samen met Baldini, de gouden medaille uitgereikt had gekregen. Nu moest hij het doen met een olympische eremedaille `Pierre de Coubertin'. Hoewel hij dat gebaar van het Internationaal Olympisch Comité zeer waardeerde, zou een gouden plak volgens hem meer recht aan zijn prestatie in combinatie met het incident hebben gedaan.

Achteraf komt Lima tot de conclusie dat er fouten zijn gemaakt door de organisatie in Athene. Zijn verwijt betreft het ontbreken van voldoende parkoersbewakers evenals de wat late reactie van de agent, die hem op de fiets begeleidde. ,,Die fietste letterlijk achter de feiten aan', aldus de Braziliaan.

Nadat de Griekse organisatie zich op de dag zelf al uitgebreid tegenover Lima had geëxcuseerd, volgden later via een televisie-uitzending de verontschuldigingen van de Ierse oud-priester. Lima nam de mededeling voor kennisgeving aan, evenals diens uitnodiging om, als een gebaar van verzoening, deel te nemen aan een marathon in Dublin. Lima voelt er evenwel niets voor om het voorval op die speciale manier weer onder de aandacht te brengen.

Materieel is Lima niet slechter van het Atheense incident geworden. Zijn basissalaris bij zijn club BM&F in Cruzeiro do Oeste is van ongeveer 100.000 dollar verdubbeld en aan startgeld is Lima intussen meer dan 100.000 dollar waard. Daarmee is de kans op deelname aan de marathon van Rotterdam vrijwel uitgesloten, omdat koersdirecteur Mario Kadiks tot nu toe niet genegen was zo veel geld voor één atleet neer te tellen.

De voorjaarsmarathons die wel bereid zijn tot het betalen van een dergelijk bedrag zijn Londen, Tokio, Seoul en het Japanse Oita. ,,En mocht Lima voor Tokio kiezen, dan zou hij alsnog kunnen overwegen er een week aan vast te plakken om wat van die tv-stations af te lopen en een aardige cent bij te verdienen. Dan is hij toch in Japan en komt zijn training niet in het gedrang', oppert atletenmanager De Veer.

Rectificatie

De Lage Landen

De hoofdsponsor van de marathon van Eindhoven, De Lage Landen, werd in het artikel Lima doet warming-up maar loopt marathon niet (11 oktober, pagina 14) een verzekeringsmaatschappij genoemd. De Lage Landen is een leasemaatschappij.