Krioelende duo's in brave choreografie

Het Scapino Ballet kreeg onlangs van de adviesraden een serieuze waarschuwing over de geconstateerde `artistieke vervlakking' onder leiding van Ed Wubbe. Desalniettemin won de groep op de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de Zwaan voor de beste voorstelling. Wubbe kon het tijdens dit prijzengala niet nalaten om op gênante wijze ,,shame on you'' naar commissieleden te schreeuwen. Gezien de nieuwe voorstelling van Scapino, Suites of Lux van Nanine Linning, is er echter wel degelijk reden om te vrezen voor artistieke vervlakking.

Uit Suites of Lux blijkt dat Linning (27) steeds meer vervlakt tot kloon van Ed Wubbe. Het verschil tussen deze choreografie en haar debuut bij Scapino, The Neon Lounge (2000) is groot. In die eerste choreografie vertaalde Linning haar vroegere stage bij choreograaf William Forsythe in een prachtige, hoekige, tegendraadse esthetiek. Hoewel er van alles op dit te lange werk viel aan te merken, dreunde het van dynamiek. In opvolger Suites of Lux draait het om verstilling en kijkt de choreografe om naar verloren geliefdes. Armen wapperen en maaien sierlijk, duo's krioelen pas op de plaats en de dynamiek kent in al zijn balletteske franje geen gevaar, geen contrapunten meer.

Linning werkte opnieuw samen met componist Jacob ter Veldhuis. Violiste Monica Germino loopt tussen de dansers door en zaagt op haar elektronische viool oninteressant mee met Veldhuis' geluidsband vol esoterisch synthesizerwerk. Enig lichtpunt is Linnings zelf ontworpen toneelbeeld. Rijen gloeilampen bepalen aanvankelijk als stralend sterrenplafond de ruimte. Op het moment dat ze zakken, zijn de dansers letterlijk hun armslag kwijt. Zij worden door de gloeilampen bovendien belabberd verlicht, en zijn deels nauwelijks te zien.

Ondertussen dansen en krioelen de dansers voornamelijk in duo's door. Waarheen en waarvoor is niet duidelijk, want het universum van Linning dat de overgang tussen leven en dood voorstelt, is niet meer dan een vacuüm. Het is allemaal keurig, de dansers zijn goed, maar het heeft weinig zeggingskracht. Je moet er toch niet aan denken dat Linning op zo'n jonge leeftijd al vast komt te zitten in al deze vlakheid. Hopelijk neemt ze met haar eigen producties van haar stichting Pipsters meer risico en werpt ze de brave burgerlijkheid van haar baas van zich af.

Voorstelling: Suites of Lux, door Scapino Ballet. Gezien 6/10 Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 17/11. Inl. 010 4142414 of www.scapinoballet.nl