`Judo krijg je nooit meer uit je systeem'

Judoka Ben Sonnemans keerde afgelopen weekeinde tijdelijk terug op de tatami om zijn oude club Kenamju uit de brand te helpen.

Ben Sonnemans stopte in 2000 met profjudo, maar keerde afgelopen zaterdag terug op de tatami. De 32-jarige vice-voorzitter van judovereniging Kenamju uit Haarlem werd door zijn club gevraagd aan te treden in de finalepoule van de Europa Cup, als vervanger van Dennis van der Geest. De olympische bronzen medaillewinnaar verkoos de aanwezigheid bij zijn hoogzwangere vrouw boven de wedstrijden in het Zuid-Duitse Abensberg. Sonnemans, de Europees kampioen van 1997 in de zwaarste gewichtsklasse, kwam uit tegen Tamerlan Tmenov, de zilveren medaillewinnaar tijdens de Olympische Spelen van Athene. Hij reed vrijdagochtend met de auto naar Zuid-Duitsland. De andere judoka's waren een dag eerder al vertrokken, maar Sonnemans moest op donderdag nog werken.

Waarom ging je in op de noodkreet van trainer Cor van der Geest?

Ben Sonnemans: ,,Ten eerste vind ik de judosport nog heel leuk en ten tweede is het mijn liefde voor Kenamju. Ik kan de club maar moeilijk iets weigeren. Een rentree na vier jaar is zeker niet makkelijk, maar judo verleer je nooit. Als je de sport zo lang op het hoogste niveau hebt bedreven, krijg je het niet meer uit je systeem. Sporten als fietsen en roeien, wat je als topjudoka wel nodig hebt, doe ik niet meer. Maar ik heb na mijn afscheid wel één of twee keer per week getraind. Ik moet om de paar dagen judoën, anders word ik vervelend.''

Is wedstrijdritme niet belangrijk voor een Europa Cup?

,,Ik heb wat wedstrijdjes gedaan in de regio, maar ik heb mijn judo vooral onderhouden tijdens de trainingen. Het niveau van de sparringpartners bij Kenamju ligt heel hoog en dat maakt een tijdelijke rentree wat makkelijker. Ik was niet bang voor blessures. Het is tenslotte geen boksen, waarbij klappen je echt kunnen beschadigen.''

Wat waren de uiteindelijke resultaten voor jezelf en voor Kenamju?

,,Het waren wel redelijke gevechten van mij, maar ik heb toch twee keer een partij verloren met een ippon. Ik stond tegen de tweevoudig wereldkampioen en die was gewoon een maatje te groot voor me. We verloren uiteindelijk met 9-5 van het team uit Sint Petersburg, ook de latere winnaar van het toernooi. Kenamju eindigde als verliezend halve finalist uiteindelijk op de derde plaats.''