Jaspers `vliegt' naar tweede wereldtitel

Dick Jaspers (39) won afgelopen weekeinde voor de tweede maal in zijn carrière het WK driebanden. ,,Dit is een titel met een dikke glans erop.''

Ook Dick Jaspers ontkwam gisteren niet aan de conclusie dat hij op de laatste dag van het wereldkampioenschap driebanden in Rotterdam geen noemenswaardige tegenstand had ondervonden. ,,Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan in de finale'', zei een zichtbaar geëmotioneerde Jaspers na het behalen van zijn tweede wereldtitel. Zowel in de halve finale tegen de Deen Haack-Sörensen als in de eindstrijd tegen het twintigjarige Griekse talent Kasidokostas stond Jaspers zijn tegenstander geen set toe: 3-0.

Niet dat de titel minder betekenis had voor de biljarter uit St. Willebrord, die dit seizoen steeds naast de prijzen greep en alleen het Crystal Kelly-toernooi in Monte Carlo won. ,,Een wereldtitel pak je niet elke dag. Het ging moeilijker de laatste jaren, er wordt sterk gespeeld aan de top. Dit is een titel met een dikke glans erop. Het heeft niet meegezeten dit jaar. Ik heb een aantal goede partijen gespeeld maar net verloren'', zei een opgeluchte Jaspers.

Een titel op het hoogste niveau is ook voor de elfvoudig Nederlands kampioen, grossier in driebandentitels, geen vanzelfsprekendheid. Al jaren is het dringen aan de wereldtop, waar Jaspers stuivertje wisselt met de Zweed Blomdahl, de Turk Sayginer, de Belg Caudron en de Spanjaard Sánchez. De onderlinge krachtsverschillen zijn klein. Ter illustratie: de afgelopen tien jaar begroette de biljartwereld telkens een andere wereldkampioen. Door de aanwezigheid van bovengenoemd vijftal in Rotterdam, allen in het bezit van een wereldtitel, kende het toernooi geen uitgesproken favoriet.

Maar tot ieders verbazing werden Caudron, Sánchez en titelverdediger Sayginer al in de pouleronde uitgeschakeld. ,,Ik wist niet wat ik hoorde'', zei Jaspers over de aftocht van het trio. Geheel onverwacht kwam hun vroegtijdig vertrek niet voor Jaspers, gelet op de ontwikkeling van het internationale driebanden. ,,Tien jaar geleden hadden we een vast groepje aan de top. Nu is er veel nieuw bloed. De subtop is dichterbij gekomen.''

Blomdahl, de enige overgebleven topper na de eerste ronde, bevestigde het beeld. ,,De groep van topspelers wordt steeds groter. Het zit allemaal dicht bij elkaar.'' In het verleden vocht de Zweed fraaie partijen uit met zijn rivaal Jaspers. Zo ook op deze WK, waar Blomdahl in de kwartfinales met 3-1 werd verslagen. Gelet op de moyennes – 1,964 voor Jaspers en 1,851 voor Blomdahl – stak hun kwartfinale er kwalitatief bovenuit.

,,Misschien was het wel een finale. Het was topniveau. Dick had meer wilskracht. Ik was tevreden met mijn spel, want ik heb in de zomer twee maanden niets gedaan en ben al blij dat ik weer terug ben op mijn niveau'', zei Blomdahl, die de titel van Jaspers ,,absoluut niet verrassend'' noemde. ,,Er is een groep topspelers en daar hoort Dick bij. Na de poulewedstrijden ging hij vliegen.''

Jaspers erkende dat de zege op de belangrijkste overgebleven concurrent in het toernooi hem zelfvertrouwen had gegeven. ,,Als je van Blomdahl wint, krijg je een goed gevoel.'' Na de halve finale, waarin Jaspers met een moyenne van 2,368 uitstak boven de andere halve finalisten, was duidelijk dat de finale tegen jeugdwereldkampioen Kasidokostas op een formaliteit zou kunnen uitdraaien.

Aldus geschiedde. ,,De finale begon stroef. Ik moest eerst wakker worden'', doelde Jaspers op de 9-3 achterstand in de eerste set. ,,Daarna kreeg ik alle medewerking. Ik heb eigenlijk een makkelijke dag gehad'', blikte Jaspers terug. Kasidokostas, vorig jaar bij zijn debuut op de WK voor senioren ook al verliezend finalist, gaf toe dat hij ,,erg zenuwachtig'' was voor het treffen met ,,een sterke opponent als Jaspers''. Hetgeen zijn verlamming verklaarde in de finale, die tweemaal werd onderbroken omdat het licht boven de speeltafel uitviel.

Jaspers roemde de strijdlust van de Griek, die zowel in de achtste finale als de kwartfinale een 2-0 achterstand in sets wist om te buigen. Met drie spelers in de kwartfinales en twee in de halve finales waren de Grieken zeer succesvol. Ook in Turkije dient zich veel talent aan.

Daar steekt de aanwas van Nederlands talent schril bij af. Van de zes Nederlanders op deze WK bereikten alleen de routiniers Jaspers en John Tyssens de achtste finales. Het 19-jarige talent Erwin van den Heuvel, wegens zijn derde plaats vorig jaar op het WK voor junioren toegelaten met een wildcard, zag zijn droomdebuut al in de met 3-2 verloren openingspartij in rook opgaan. ,,Jammer'', was het commentaar van Jaspers op het optreden van de overige Nederlanders.

De Brabander is veruit Nederlands beste driebander. Ondanks twee wereldtitels, twee wereldbekers, een Europese en elf nationale titels blijft Jaspers gedreven. Hij heeft zich neergelegd bij het feit dat biljarten niet massaal wordt bekeken en een sport in de marge is. Het toeschouwersaantal in Rotterdam – bijna vijfhonderd bij de finale – viel hem niet tegen.

Van het prijzengeld kan Jaspers niet leven; hij heeft een privé-sponsor. ,,Leuk dat ik door mijn sponsor mijn sport optimaal kan beoefenen. Over de toekomst van profbiljarters moet je realistisch zijn. Maar ik maak me geen zorgen. Ik zie wel waar het schip strandt.''