Eeuwige superheld

Superman is dood. Dat zinnetje keert in veel afleveringen van de comics-reeks, van de tv-serie en in de filmversies terug. Meestal uitgeroepen door zijn liefje Lois Lane of anders door een ontroostbaar jongetje. Superman dood! Dat kan niet. Superman, de man van Krypton, is op aarde toch onkwetsbaar?

Maar nu is het dus toch gebeurd. Christopher Reeve, de beroemdste incarnatie van Superman, is gisteren overleden, 52 jaar oud, in een ziekenhuis in New York. Reeve was in 1995 van zijn nek af verlamd geraakt na een val van zijn paard. Zijn dood zou zijn veroorzaakt door een plotse hartaanval tijdens de behandeling van doorligwonden.

De carrière van Reeve, opgeleid aan de Juilliard School of performing arts in New York, in hetzelfde jaar als Robin Williams, werd vanaf het begin overschaduwd door zijn rol als superheld. De eerste Superman in 1978, was pas de tweede filmrol voor Reeve. De film was een wereldwijd succes.

Reeve heeft doelbewust geprobeerd andere rollen aan te nemen. Romantische, zoals Somewhere in Time (1980), komische, zoals Switching Channels (1988) en ernstige, zoals in The Remains of the Day (1993) naast Emma Thompson en Anthony Hopkins. Hij speelde in 17 speelfilms en zo'n 150 tv-films, waaronder een bewerking van Anna Karenina en The Bostonians. Bij de rollen die hij afwees zaten twee van die andere spierbundel, Arnold Schwarzenegger: Running Time en Total Recall.

Toch keerde de man met de gewelfde borstkas en de plakhaartjes nog drie keer terug naar zijn blauwe stretchpak en de rode cape. Hij heeft naar eigen zeggen Sean Connery ooit gevraagd hoe die dat deed, na James Bond, vermijden dat je wordt getypecast. ,,Zorg er allereerst voor dat je er zo goed in bent dat ze je er weer voor vragen en dan weer'', antwoordde Connery.

Reeve won voor Superman I een aanmoedigings-BAFTA, de belangrijkste Engelse filmprijs. Maar, zo gaat dat in de Amerikaanse filmindustrie, de meeste prijzen kreeg hij voor zijn werk in de rolstoel, met films over leven met een handicap.

    • Bas Blokker