`Een vervloekt persoon'

Abdullahi Yusuf Ahmed (69), een militaire sterke man, is gisteren in Kenia gekozen tot president van Somalië. Hij wordt in Somalië, een land zonder centraal gezag sinds 1991, de eerste president in veertien jaar met steun van alle krijgsheren.

De 275 leden van het interim-parlement hadden zich gisterochtend verzameld in een basketballstadion aan de rand van de Keniase hoofdstad Nairobi. Op plastic stoelen gerangschikt naar clanafkomst, onder de geur van Somalisch parfum en met wapperende nationale vlaggen deden ze er tien uur over hun keuze te maken. Van de 28 kandidaten waren er na twee stemrondes nog twee over: Abdullahi Yusuf en oud-minister van Financiën Abdullahi Addow. Bij de derde ronde kreeg Abdullahi Yusuf 189 stemmen, zijn rivaal 79. In zijn acceptatierede noemde Abdullahi Yusuf zijn land een mislukte staat.

Somalië heeft een sterke man nodig en daarom werd Abdullahi gekozen. Hij zei onlangs: ,,Somalië heeft geen geestelijken met tedere vuisten nodig, het land moet een vervloekt persoon als president krijgen en die vervloekte persoon ben ik.'' Somalië is kapot na jaren burgeroorlog en het uiteenvallen van de natie in tribale gebieden. Het kent geen ambtenarij meer, regeringsgebouwen of burgerlijke stand. De hoofdstad Mogadishu is te onveilig voor de verkiezing van een president.

Twee jaar lang al overleggen alle Somalische krijgsheren, factie- en clanleiders evenals afgevaardigden van burgergroepen in Kenia. Ze sloten een wapenstilstand, stelden een tijdelijke grondwet op, selecteerden een parlement, en kozen gisteren een president. Die moet een premier aanwijzen die vervolgens een regering benoemt. Vóór het einde van het jaar hopen president en regering naar Mogadishu te verhuizen.

Wanneer, als beloofd, alle krijgsheren hun wapens inleveren bij de nieuwe regering, moet volgens het opgestelde scenario een vredesmacht van de Afrikaanse Unie het vacuüm gaan vullen. Dan zal de EU een kleine twintig miljoen dollar doneren om mee aan het werk te gaan, want de regering beschikt niet over inkomsten.

Abdullahi Yusuf is een Majerteen van de grote Darod clan. Hij vormde in 1978 de eerste verzetsgroep tegen de toenmalige president Siad Barre. In 1998 verklaarde hij Puntland, het noordoosten van Somalië, een autonome regio met hem als president. Toen drie jaar later zijn ambtstermijn was verlopen en clanleiders hem wilden afzetten, verzette hij zich gewapenderhand en versloeg hij zijn tegenstanders, die hem een dictator noemden. Abdullahi Yusuf heeft volgens vriend en vijand een sterk karakter, hij houdt niet van onafhankelijke media en voert een harde lijn tegen krijgsheren, hoewel hij er zelf ook een is. Maar in tegenstelling tot andere krijgsheren slaagde hij er in Puntland in een balans te scheppen tussen krijgsheren en burgerleiders: het gebied is relatief stabiel.

Abullahi Yusuf is een bondgenoot van Ethiopië dat hem regelmatig militaire steun gaf. Ook keert hij zich tegen militante moslims die Somalië een uitwijkplaats willen maken voor terroristen. Dit jaar begon hij een grensoorlog met Somaliland, een gebied dat zich onafhankelijk heeft verklaard. In Somaliland is zijn verkiezing met argwaan ontvangen.