Deutsche Telekom haalt dochter T-Online van beurs

Beleggers hebben verontwaardigd gereageerd op het plan van Deutsche Telekom om internetdochter T-Online van de beurs te halen. Aandeelhouders van het eerste uur lijden daardoor een verlies van 70 procent op het aandeel T-Online.

Het Duitse telecombedrijf, voor de helft in handen van de Duitse staat, bracht de internetdivisie in 2000 naar de beurs tegen een koers van 27 euro. Dit weekeinde maakte de onderneming bekend de aandelen terug te zullen kopen voor 8,99 euro, de slotkoers van afgelopen vrijdag. Beleggers kunnen ook kiezen voor aandelen in het moederconcern. De ruilverhouding wordt pas begin volgend jaar bekend gemaakt.

De transactie zal Deutsche Telekom ongeveer 3 miljard euro kosten. Bestuursvoorzitter Kai Uwe Ricke denkt dat de voordelen van herintegratie opwegen tegen de kosten. ,,De klant eist eenvoudige producten uit één hand'', zei Ricke. Bovendien wil de klant weten wie hij voor een product moet benaderen. Het is, aldus Ricke, niet de bedoeling om arbeidsplaatsen te schrappen.

Bijkomend voordeel voor het telecomconcern is, aldus Duitse analisten, dat men vrij kan beschikken over de 4 miljard euro aan liquide middelen die bij T-Online in de kas zit.

Woordvoerders van beleggers en politici hebben protest aangetekend tegen de gang van zaken. ,,Eerst mogen aandeelhouders de neergang meemaken en op het moment dat het weer een beetje beter gaat, moeten ze hun stukken goedkoop van de hand doen'', zei Ulrich Hocker, directeur van de belangenvereniging voor aandeelhouders, DSW. ,,Het aanbod is niet acceptabel'', zei Markus Straub van beleggersvereniging SdK.

Politici van de conservatieve oppositie hekelden het plan eveneens. ,,De staat incasseert twee keer'', aldus economisch woordvoerder van de CDU, Hartmut Schauerte, ,,Eerst heeft ze duur verkocht, nu koopt ze goedkoop terug.''

Wolfgang Gerke, beleggingsspecialist en hoogleraar in Erlangen, zei dat Deutsche Telekom de prijs met 20 procent zou moeten verhogen, een gangbare premie in dergelijke gevallen. De transactie gaat door als 75 procent van de aandeelhouders T-Online akkoord gaat met het voorstel. Deutsche Telekom bezit zelf 74 procent van de stukken.

T-Online is met 13,3 miljoen klanten de belangrijkste internet-aanbieder op de Duitse markt. Het bedrijf is winstgevend. Dit jaar verwacht T-Online een winst van ongeveer 300 miljoen euro te boeken bij een omzet van om en nabij twee miljard euro.

    • Michel Kerres