Dekker behaalt in Tours onmogelijke overwinning

Erik Dekker heeft gisteren de wielerklassieker Parijs-Tours gewonnen. In de negende en voorlaatste wedstrijd om de wereldbeker bleef hij het sprintende peloton op de Avenue de Grammont net voor: de Duitser Danilo Hondo werd tweede, net voor Oscar Freire, de drievoudige wereldkampioen en ploeggenoot van Dekker bij Rabobank.

Voor Dekker, die vanaf de twintigste kilometer met een aantal renners in de aanval was, betekende het zijn derde zege in een wereldbekerwedstrijd. Eerder won hij de Clásica San Sebastian, in 2000, en een jaar later de Amstel Gold Race, waarin hij na een zenuwslopende finale in de sprint de Amerikaan Lance Armstrong versloeg. Eigenlijk was de zege van Dekker een onmogelijke. Na ruim tweehonderd kilometer in een kopgroep te hebben gereden, werd hij op zeven kilometer voor het einde met de laatst overgebleven medevluchter ingelopen door een andere groep. Toch slaagde hij er kort voor de eindstreep in andermaal te ontsnappen. ,,Dit gelooft niemand als je het vertelt'', zei de Rabo-renner ook zelf.

Dekker won de wedstrijd als in zijn beste dagen. Zoals hij in 2000 in het Zwitserse Lausanne de derde van drie ritzeges in de Ronde van Frankrijk behaalde met een voluit sprintend peloton achter zich. De prestatie in Parijs-Tours was nog opzienbarender omdat hij vanaf het begin van de wedstrijd in de aanval was geweest.

,,Ik heb er even geen woorden voor, dit is heel speciaal'', stamelde de kampioen van Nederland na de ruim 250 kilometer tussen het nabij Parijs gelegen Saint-Arnoult-en-Yvelines en de imposante Avenue de Grammont van Tours. De emotie was begrijpelijk: Dekker moest na zijn val in Milaan-Sanremo van 2002 lang wachten op een grote overwinning en leed onder de beweringen dat de `oude' Dekker niet meer bestond.

De val, met een heupbreuk als voornaamste gevolg, kostte hem vrijwel het hele jaar 2002, een mysterieuze knieblessure hield hem ook het grootste gedeelte van 2003 aan de kant. Kan een renner van 34 jaar terugkeren op het oude niveau na zo veel tegenslag? Die vraag hoorde Dekker de afgelopen maanden volgens hem iets te vaak. ,,In 2000 en 2001 had ik een bijzonder niveau. Dit jaar werd ik vijfde in de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Luik-Bastenaken-Luik, dat is dan net-niet.''

De Tour werd geen succes. De viervoudig etappewinnaar kwam nooit in de positie mee te strijden om de ritzege, de kritiek frustreerde hem. Een sterk optreden in het Kampioenschap van Zürich werd gevolgd door een tegenvallende Olympische Spelen waarna een val in de GP Jef Scherens een succesvol najaar leek te dwarsbomen. Nog maar een week geleden stapte Dekker af bij het wereldkampioenschap in Verona. ,,Hier is gebeurd waar ik al bang voor was, ik ben gewoon niet goed.'' Maar hij voegde er meteen aan toe dat het seizoen nog niet klaar was. ,,Want met Parijs-Tours zijn we wel een week verder en dit was een goede oefening.''

Door de overwinning van Dekker en de derde plaats van Freire nam Rabobank de eerste plaats over in het ploegenklassement om de wereldbeker. In het individuele klassement nam de Italiaan Paolo Bettini, die zesde werd, de leiding over van zijn landgenoot Davide Rebellin, die vorige week als gevolg van een niet-tijdig voltooide naturalisatieprocedure probeerde om bij het WK voor Argentinië aan de start te verschijnen.

Oud-wielrenner Jeroen Blijlevens keert volgend jaar terug in het wielerpeloton als assistent-ploegleider. De Brabantse sprinter, die dit jaar zijn loopbaan beëindigde, heeft een eenjarig contract getekend bij de semi-professionele ploeg Eurogifts.com. De 32-jarige Blijlevens gaat functioneren naast ploegleider Arthur van Dongen. De ploeg, een vervolg op Van Hemert Groep, mikt erop volgend jaar deel te kunnen nemen aan de grotere wedstrijden in West-Europa als de Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne.