Brinkhorst: deel stroombedrijf privatiseren

Gemeenten en provincies mogen voor 2007 maximaal 49 procent van hun aandelen in de elektriciteits- en gasnetten verkopen. Dit kan hun miljarden euro's opleveren.

Dat staat in het `plan van aanpak' voor de splitsing van de energiebedrijven, dat minister Brinkhorst (Economische Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Brinkhorst wil de energiebedrijven (Essent, Nuon, Eneco, Delta) `opknippen' in productie-/leveringsbedrijven en een onafhankelijke netbeheerder. Hiermee wil hij vrije concurrentie bevorderen. Bovendien kunnen de aandeelhouders dan een deel van hun belangen in de bedrijven verkopen. De waarde van de netwerken wordt in totaal geschat op 18 tot 20 miljard euro.

Verschillende grote aandeelhouders, vooral Gelderland en Noord-Brabant, zijn tegen de plannen. Zij willen het liefst aandelen van het hele bedrijf verkopen. Brinkhorst probeert met zijn aanbod de weerstand te breken.

De bedrijven zijn fel tegen het plan. Zij willen hun bedrijven intact houden, met name omdat de netwerken het meest waardevolle onderdeel zijn van een energiebedrijf. De splitsing staat volgens de minister echter niet ter discussie.

Brinkhorst wil ook meer rekening houden met de financiële gevolgen van de splitsing. Veel energiebedrijven hebben hun netwerken in de jaren negentig voor twintig jaar in lease gegeven aan Amerikaanse investeerders, via de zogeheten `cross border leases'. Doordat deze investeringen in de VS fiscaal aftrekbaar zijn, krijgen beide partijen belastingvoordelen. Als de bedrijven hun netten kwijtraken, moet er waarschijnlijk opnieuw worden onderhandeld over de voorwaarden.

Eerder dit jaar zei Brinkhorst zich niets aan te zullen aantrekken van de Amerikaanse contracten. De energiebedrijven hadden de overeenkomsten immers tegen de zin van vorige kabinetten afgesloten.