Boycot in Iran van westerse muziek

Concerten met westerse muziek, die worden georganiseerd door ambassades van westerse landen in de Iraanse hoofdstad Teheran, zijn steeds vaker het slachtoffer van boycotacties van extremisten en fundamentalisten. Zij keren zich tegen de culturele liberalisering van de hervormingsgezinde Iraanse regering. Een concert van het Franse kwartet Résonance, ging afgelopen vrijdag uiteindelijk nog wel door, maar van de 800 stoelen waren er slechts 150 tot 200 bezet. Bij de kassa werd belangstellenden in eerste instantie verteld dat het concert was geannuleerd of dat het ging om een besloten concert van de Franse ambassade. Eerder waren er soortgelijke problemen bij een concert met eigentijdse muziek door het Ensemble Integrales, georganiseerd door de Duitse ambassade. Concerten met klassieke muziek en jazz die waren georganiseerd door de ambassades van Zwitserland en Italië gingen helemaal niet door. Volgens diplomaten heeft de Iraanse politie enkele weken geleden Iraniërs gearresteerd die aanwezig waren geweest bij een benefietconcert in de Turkse ambassade ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in de Iraanse stad Bam.