Alles moet snel bij The Datsuns

Met hun titelloze debuutalbum werden The Datsuns twee jaar geleden gretig opgenomen in het rijtje zwaar gehypte rock-iconen als Strokes, Hives en White Stripes. Dat verbaasde dit Nieuw-Zeelandse kwartet zelf nog het meest. De ironie die de buitenwereld in hun muziek dacht aan te treffen was onbedoeld. Zelf meenden de muzikanten dat ze musiceerden uit liefde voor hun inspiratiebronnen: de hardrock van de jaren zeventig en aanverwante stijlen.

De tweede cd Outta Sight/Outta Mind liet de groep produceren door John Paul Jones, de vroegere bassist en toetsenist van Led Zeppelin. Dat is òf een ver doorgeschoten vorm van ironie, òf een oprechte poging om het geluid van die bewonderde groep te benaderen. In ieder geval vliegen de Led Zeppelin-riffs je om de oren op die verder weinig oorspronkelijke plaat.

Live wordt het leuker, want dan kun je zien hoe goed The Datsuns hun hardrock-cliché's in de praktijk beheersen.

Leadgitarist Phil Datsun neemt tijdens zijn solo's exact de juiste, stoere poses aan, instrumentgenoot Christian Datsun beheerst de molenwiekslag van Pete Townshend tot in de puntjes en als ze van het podium lopen, gaat het feedback-geraas van de gitaren door tot een roadie de versterkers uitzet.

Wie accepteert dat het in dit soort muziek minder gaat om de oorspronkelijkheid dan om effectiviteit, kan nog een hoop lol beleven aan The Datsuns. Dolf De Datsun (eigenlijk Rudolf De Borst) is geen briljant zanger, maar de manier waarop hij zichzelf overschreeuwt past mooi bij een stijl vol overstuurde gitaren en jachtige tempo's.

Alles moet snel bij The Datsuns. Dat is tegelijk de kracht en de achilleshiel van de groep. Anders dan de inspiratiebronnen uit de jaren zeventig kiest men voor compacte, rappe liedjes zonder al te excessieve uitweidingen. Niettemin beginnen sommige recente nummers alweer uit te dijen.

Daardoor krijgt de eentonigheid een kans en wordt duidelijk dat The Datsuns nog geen klassiekers op hun naam hebben staan.

The Datsuns moeten het hebben van ongebreideld enthousiasme en het showmanschap van de rocker. In een volle rockkelder als het Groningse Vera is dat goed genoeg voor een enthousiast meezingend en -klappend publiek. Daarbuiten liggen de overlevingskansen iets genuanceerder.

Concert: The Datsuns. Gehoord: 10/10, Vera Groningen. Herhaling: 11/10, Melkweg Amsterdam.