Zwolle

Zwolle is de vieste stad van Nederland. Niet dat er afval op de grond te vinden is of dat de mensen die er wonen stinken, maar meer dat de stadje indirect steeds wijst op de viezere dingen van het leven. Zeg de naam Zwolle maar eens dertig keer achter elkaar, dat snap je wel wat ik bedoel.

Ik leerde de stad voor het eerst kennen toen iets vies mij erop wees. Het was een stagiaire op de basisschool die er vandaan kwam. Ze had een vies litteken op haar wang, haar specialisatie was kalligraferen, maar ze was vooral 'een vieze' op de manier zoals rapper Ali B. het gebruikt in zijn rap 'Ik ben je zat.' In de manier dat ze geen eerlijk mens is. Ze trok sommige mensen voor, maar mij niet.

Door de rap kwam het ook dat ik voor de tweede keer iets over Zwolle hoorde. Namelijk door de jongens van Opgezwolle, op zich wel aardige en schone jongens hoor. Toen ik in de taxi zat in Zwolle, vroeg ik aan de vrouwelijke taxichaffeur of zij Opgezwolle kende. Zij wist niet wie het waren, maar had er wel een sjabloon van gezien op een muur tegenover een bordeel waar zij vaak klanten naar toe moet brengen. De bandnaam Opgezwolle is natuurlijk al een naam vol vreemde beeldspraak, ik moet denken aan tumoren, zwellingen en hongerbuikjes, maar deze dubbelzinnige naam tegenover een bordeel geeft de fantasie wel heel erg de vrije loop.

Als ik later door Zwolle wandel, zie ik een winkelcentrum. Het heet het maagjesbolwerk. Snel loop ik naar binnen, benieuwd wat voor mensen bij voorkeur in het maagjesbolwerk hun kaasjes en onderbroeken kopen. Het blijken gewoon normale mensen te zijn, ze vinden er zelf ook niks vreemds aan.

Tegenover het maagjesbolwerk is een zaak die Zweers Zwolle heet. De naam staat groot en trots op hun luifel. Ze verkopen onder die naam zelfs dingen die je moet eten, geloof ik. Iets verderop zit een zaak die gespecialiseerd is in kabouter Piggelmee-spullen. Kabouters zijn ergens gewoon mislukte mensen. En ze zoenen door heel hard hun neuzen tegen elkaar aan te wrijven. De winkel is tijdelijk gesloten, maar in de etalage vind ik een nummer voor verdere inlichtingen. Ik vraag of kabouter Piggelmee typisch een Zwols fenomeen is. ”Nee nee”, zegt de meneer aan de andere kant van de lijn ”kabouter Piggelmee is van het hele land, maar Zwolle is de enige stad waar ze een speciale winkel voor hem hebben.”