Zoeken naar archieven

Enkele jaren geleden was in Amsterdam een congres voor archivarissen om hen uit te leggen waarom ze zich op het nationale sportverleden moeten richten. Stichting De Sportwereld is al lange tijd bezig om hiervoor meer aandacht en vooral geld te krijgen. Een idee was om één archiefinstelling verantwoordelijk te maken voor een nationale coördinatie. Nu is er iets beters verzonnen: het staat allemaal op internet.

Sinds een week publiceert Eric Hennekam een overzicht van 381 sportarchieven in Nederland en België. Wat ligt waar? Dat is in essentie waar het allemaal om draait. Nu weet ik uit eigen ervaring dat er veel meer sportdocumenten zijn bewaard dan we zouden vermoeden, maar het blijkt nog meer te zijn dan ik had durven dromen.

De site (http://hennekam.opweb.nl/?page=sport.php) is handig voor historici en journalisten met interesse in diepgang, maar ook voor liefhebbers. Stel dat iemand eens wat meer wil weten van zijn geliefde voetbalclub – Willem II bijvoorbeeld of Ajax. Met een paar klikken op de site van Hennekam weten we dat de club uit Tilburg zijn spullen naar het Regionaal Archief Tilburg heeft gebracht en dat dit archief openbaar toegankelijk is. Bij Ajax daarentegen, wiens archief in het stedelijke Gemeentearchief is gedeponeerd, moet eerst toestemming worden gevraagd aan het clubbestuur. En het is niet alleen voetbal, maar werkelijk alles wat met sport te maken heeft. Ook persoonlijke verzamelingen van voormalige sportbestuurders zijn hierlangs terug te vinden. Ooit gehoord van T. de Leeuw uit Jaarsveld? In de periode 1959-1994 verzamelde hij alles over polsstokhoogspringen en fierljeppen. In te zien in Lopik.

Zo'n site is een stimulans voor meer sporthistorisch onderzoek. Het is aanzienlijk makkelijker geworden om erachter te komen of van een bepaalde club materiaal is bewaard en waar dat is heengebracht. Tot nu toe moet je het vaak maar net weten. Een voorbeeld, dat trouwens nog niet op de site van Hennekam staat.

Zowel van de legendarische sportjournalist Jan Cottaar als allesbestuurder Karel Lotsy zijn persoonlijke documenten naar Lelystad gebracht, waar tot voor kort het Sportmuseum zat. Juist daar moet een onderzoeker zijn om nét iets meer te ontdekken dan bekend was. Maar goed, dan moet je het dus wel weten. Dankzij Hennekam kunnen veel onderzoekers en liefhebbers een grote stap zetten met hun werk.

Tot slot nog even iets anders. Vorige maand schreef ik in het stuk `Houten been' dat de Olympische Spelen van 1904 werden ontsierd door een racistisch onderdeel. Dat heette, zo schreef ik, de `antroposofische dagen'. Daarvan schrok de Antroposofische Vereniging, want het is niet fijn als zo iets akeligs onder jouw naam werd gehouden. Even nakijken leerde me dat ik een typefout had gemaakt. Het waren de antropologische dagen.

jurryt@xs4all.nl