Wat zien ze toch wat ik niet zie?

Ik ga naar de zesde klas. De laatste klas, de klas waarin je alleen maar naar het einde toe werkt. Niets doet er meer echt toe als het niet terugkomt op het eindexamen. Binnen een jaar heb ik mijn middelbare school afgerond. Jemig, stel je voor, éíndexamen! Daarna is het zomaar afgelopen.

En wat komt er dan? Dan begint toch het leven? Maar welk leven dan? Ik vraag het me steeds vaker af, in zwaarmoedige buien. Achter het komende jaar lonkt dan een groot zwart gat. Nee, een donkergrijs gat. Nog vaag zie ik de omtrekken van mijzelf, zittend op een klein studentenkamertje, gebogen over een taai boek. Uit het plafond hangt een eenzame gloeilamp aan een draad.

Of doe ik misschien eerst iets heel anders in dat leven dat over een jaar begint? Eerst een tijd werken, of een poos 'levenservaring opdoen' zoals dat zo veelbelovend heet. Ik zie droombeelden van een reis naar Ver Weg, naar India, Australië, Amerika, Afrika. Wat geweldig zou het zijn, wat spannend, avontuurlijk en wat vreselijk eng.

Het blijft allemaal zo tergend vaag. In welke stad die gloeilamp hangt, zie ik niet. Welke studie ik uit dat taaie boek leer evenmin. Binnen een jaar weet ik dat allemaal, gewoon, natuurlijk, net als alle anderen. Dan weet ik wat ik wil. Het probleem is: er is zo veel keuze en ik vind zo veel leuk. Of net niet leuk genoeg. Kies ik technische informatica, dán raken mijn hersenen oververhit, maar daar lag mijn interesse toch al niet. Verder valt er weinig af omdat ik het echt niet kan. Wat ben ik stikjaloers op al die vrienden die al twee jaar angstig uitrekenen of hun cijfers goed genoeg zijn. Zij weten dat ze geneeskunde willen studeren en proberen hun gemiddelde cijfer zo hoog mogelijk te krijgen. Of ze vertrekken voor een week naar Engeland, om te kijken welke universiteit het leukst is voor de studie natuurkunde. Of ze weten dat ze een paar maanden naar Ierland gaan, omdat dat toch zó'n leuk land is. Zij zien, zij zien wat ik niet zie. Ik zie alleen de kleurgrijs.

Thomas de Veen is columnist op de scholierensite van NRC Handelsblad, www.nrc.nl/scholieren