Wat is Spunk?

Spunk is een volwassen on line-magazine voor jongeren. Het magazine is ontstaan om een gat op te vullen op de jongerenbladenmarkt. Het woord Spunk is gekozen omdat het een leuk kort woord is; het betekent 'pit' en 'lef'. Tja, en als je per ongeluk spunk.com bekijkt, blijkt het ook nog meer te betekenen.

Er was volgens de redactie van Spunk geen blad voor echte jongeren maar alleen voor doelgroepjongeren. Volgens Jan Hoek van Spunk had je Break Out, wat gaat over menstruatieproblemen en Britney Spears, en als culturele tegenhanger was er CJP dat er vanuit ging dat de jongeren die de Break out niet lezen alleen maar geïnteresseerd zijn in multicultitheater en ontwikkelingssamenwerking. Hoek: ”Wij denken dat een échte jongere kan houden van zowel vieze seks als van ingewikkelde politiek. Dat gaat volgens ons heel goed samen. Jongeren bestaan nu eenmaal uit een hoge en een lage kant.”

Spunk is inmiddels uitgegroeid tot een multimedia jongerenplatform. Medewerkers van Spunk reisden bijvoorbeeld mee met bekende rappers naar Honduras, Sierra Leone en Indonesië waar ze videoclips hebben gemaakt over respectievelijk jeugdbendes, kindsoldaten en kinderarbeid. Hieruit zijn ook tijdschriften ontstaan die op vmbo-scholen worden uitgedeeld. Hoek: ”We hebben geprobeerd om op deze manier ontwikkelingssamenwerking onder de aandacht van leerlingen te brengen. En niet door middel van die huilerige filmpjes van de NOVIB of zo – jongeren prikken namelijk heen door vals sentiment.”

Spunk schrijft onder andere columns voor de bijlage Leven &cetera van deze krant. En binnenkort komt een eerste boek uit bij Vassatucci.

Spunkredacteur Renske de Greef schreef samen met Jan Hoek een boek over Seks en een tekort aan Seks. Het is een dubbelboek geworden. Hoek: ”In het boek hebben we van onze eigen zieke kantjes een alterego gemaakt. We zijn er namelijk van overtuigd dat iedereen wel een zieke oversekste kant in zich heeft en voor die mensen is het leuk om zich te verlekkeren aan mensen bij wie dat nog erger is.” Bij Spunk werken vijftien mensen. Informatie op de website www.spunk.nl.