Wanneer opa heengaat, wat dan?

Mijn moeder is geestelijk ziek en leeft van een uitkering van Sociale Zaken. Zij werkte twee jaar, toen ze 18 jaar was, en werd drie jaar later ziek. Sindsdien ontvangt ze bijstand. Haar vader (mijn opa) laat, wanneer het zijn tijd is, een huis achter. Mijn moeder heeft een zus en een broer. Kortom: de erfenis wordt straks verdeeld. Wat kan ik doen voor haar? In onze familie wordt hier niet makkelijk over gepraat.

(G. van D.)

Leg dit voor aan een notaris die de totale (familie)situatie bekijkt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer uw moeder overlijdt vóór uw opa? Heeft opa een testament en wat staat daar in (als u daar achter kan komen, want dat hoeft hij niemand te vertellen). Misschien heeft hij geen testament, wat de notaris kan nagaan. Heeft uw moeder een testament? Is het een flinke erfenis, dan hoeft uw moeder geen beroep meer te doen op de bijstand. Dat is het goede nieuws.