Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Voor de bank is de student een koning

Een jaar lang op kamers wonen zonder huur te betalen. Eén minuut gratis winkelen. De banken halen van alles uit de kast om aankomende studenten binnen te halen.

'AIs je bij de IB-Groep leent, krijg je elke maand een vast bedrag. Zomaar ineens een groot bedrag kan niet. Als je daar toch behoefte aan hebt, bijvoorbeeld voor een nieuwe pc, kun je bij de bank wel terecht.” Fons Vrouenraths, vierdejaars student technische natuurkunde aan de Technische Universiteit in Delft en een van de auteurs van het Poenboek, de financiële bijbel voor studenten, spreekt af en toe studenten die een lening afsluiten bij de bank. Banken stellen zich soepel op als het om studenten gaat. Duizend euro rood staan op een studentenrekening? Voor de bank is het geen probleem. Even een nog grotere som geld lenen voor een laptop, of desnoods een vakantie? De bank schiet de student graag te hulp met een studentenkrediet, al willen ze in zo'n geval meestal wel dat de student zijn propedeuse heeft gehaald.

Voor zo'n studentenkrediet, eigenlijk niets anders dan een doorlopend krediet, brengen banken een rentepercentage in rekening dat vaak nog niet eens de helft is van het percentage bij andere doorlopende kredieten. ”Voor ons zijn studenten een belangrijke doelgroep”, zegt Joep van de Ven, marketing- en salesmanager bij de Rabobank. ”Zolang ze nog studeren verdienen we er weinig aan, maar over een paar jaar nemen degenen die nu studeren grote financiële beslissingen, zowel zakelijk als privé. Ze starten een bedrijf, ze kopen een huis. We willen ze dus graag als klant.”

Banken halen aan het begin van een nieuw studiejaar alles uit de kast om hun naamsbekendheid onder studenten te vergroten. De Rabobank gaf in de zomer in samenwerking met Radio 538 in alle universiteitssteden studentenkamers weg. De winnaars hoeven een jaar geen huur te betalen. De Postbank liet studenten een minuut gratis winkelen in trendy kledingzaken. ”Als mensen eenmaal bij een bank zitten, veranderen ze niet snel meer. Daarom willen we erbij zijn als jongeren voor het eerst studiefinanciering krijgen en op kamers gaan. Dat is het moment waarop ze een bankrekening openen”, zegt Postbank-woordvoerder Judy op het Veld.

De banken volgen elkaar met argusogen en bieden producten en diensten aan die onderling weinig verschillen. Gratis bankpasjes, gratis internetbankieren, lage premies voor inboedel-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekeringen en soepele kredieten. En allemaal bieden ze iets extra's. Studenten met een rekening bij de SNS Bank krijgen een sms-je als hun studiefinanciering binnen is, Postbank-klanten kunnen via de bank hun studieboeken bestellen en ABN Amro heeft pc's in de aanbieding.

In de strijd om de gunst van de student was het jarenlang een nek- aan-nekrace tussen Rabobank en Postbank, maar sinds kort mag de Rabobank zich marktleider noemen. Van alle studenten heeft 40 procent een rekening bij de Rabobank, 35 procent bij de Postbank, 20 procent bij ABN Amro en de overige studenten zitten bij SNS en Fortis. Hbo'ers kiezen vooral voor de Rabobank, terwijl wo-studenten een voorkeur hebben voor Postbank en ABN Amro.

Hoewel studenten gemakkelijk een lening kunnen afsluiten bij hun bank, maken de meesten daar geen gebruik van. Uit onderzoek in opdracht van de Rabobank blijkt dat 34 procent van de studenten leent. Van deze groep klopt de helft bij de IB-Groep aan, 35 procent kan bij de ouders terecht en slechts 15 procent leent bij de bank. ”Die laatste groep is sinds 2002 kleiner geworden”, zegt Van de Ven van de Rabobank. ”Dat komt door de recessie. Studenten zijn bang om aan het einde van hun studie met een schuld te zitten.” Zelfs toen de Rabobank onlangs in samenwerking met de TU Eindhoven renteloze leningen wilde verstrekken voor de aanschaf van een notebook, waren studenten niet geïnteresseerd. ”De angst om te lenen zit diep”, constateert van de Ven. ”Studenten hebben meestal een baan en als ze geld nodig hebben werken ze liever wat meer.”

Poenboek-auteur Fons Vrouenraths vindt het alleen maar verstandig dat studenten niet snel bij een bank lenen. ”Ze kunnen beter naar de IB- Groep gaan. Niet alleen omdat de rente lager is, maar ook omdat de IB- Groep bij het aflossen rekening houdt met je draagkracht. Dat is veel gunstiger.”