Vier vuisten de lucht in

Het is negen uur en hondenweer. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: ,,Ik drink koffie, veeg met een sjaaltje van FNV Bondgenoten mijn bril af, en zie in de verte een enorme optocht optrekken van arbeiders van Corus. Ik kijk achter me en zie over een brug van de andere kant ook de mensen toestromen.''

,,Het lijken filmbeelden, Novecento of Fist. Op de één of andere manier zijn dit beelden die me ontroeren en bijna nog meer doen dan de massale demonstratie in Rotterdam. Hier loopt vakbondsmacht. Harde werkers, bonken van kerels, besmeurde overalls, die het gewoon niet meer pikken. Ze schudden mijn hand. Ze slaan me op de schouders.''

Twee weken geleden beschreef De Waal in zijn dagboek op internet zijn optreden bij Corus, voorheen Hoogovens. De actie met de gestaalde kaders was een van de opwarmdemonstraties voor de succesvolle mars op het Museumplein van 2 oktober.

De demonstraties zijn passé, nu gaat het om echte werkonderbrekingen en serieuze stakingen. Een nieuwe vorm, maar op bekende locaties en in bekende bedrijfstakken. In het openbaar vervoer, bij gemeenten, bij TPG, in de bouw en bij de politie. Dit zijn de bedrijven en sectoren die de ruggengraat van de vakbondsmacht vormen.

Zoals McKinsey-directeur (en ex-VVD-minister) Pieter Winsemius al adviseerde: speel nooit een uitwedstrijd. De bouw was twee jaar geleden het toneel van langdurige stakingen. Bij de spoorwegen werd drie jaar geleden om en om gestaakt. Eerst twee dagen FNV Bondgenoten, toen een dag door de VVMC.

De werkgevers moeten komende week dubben: tegenactie ondernemen bij de rechter, of toch maar afwachten? De overheid heeft drie petten: wetgever, wetshandhaver maar ook werkgever. Moet zij een politiestaking (zes dagen) over haar kant laten gaan?

Rechters verbieden niet snel een estafettestaking, ook al is een openbaarvervoeractie hinderlijk voor het kwart van de Nederlanders dat geen auto heeft. Maar een slimme, getroffen werkgever kan redeneren: met mij is niet onderhandeld, voor een CAO bijvoorbeeld, en nu gooien de bonden direct de tent plat. Onvoldoende overleg wil een rechter nog wel eens aangrijpen om een staking, een uiterste middel, te verbieden.

Een confrontatie bij de rechter is wel wat anders dan de film Novecento, waarin Italiaanse landarbeiders met vuren en vlaggen in opstand komen tegen hun meesters. In Fist leidt Sylvester `Rocky' Stallone de vakbond van truckers als een Faustiaanse figuur die een pact met de maffia sluit en daar later de prijs voor betaalt. Vakbondsheroïek op video.

Nog achttien nachtjes slapen. Dan staakt Corus weer.