Vier paarden positief bij Spelen Athene

Bij de Olympische Spelen van Athene zijn vier paarden positief bevonden. Daaronder twee olympische kampioenen: Waterford Chrystal van de Ier Cian O'Connor en Goldfever van de Duitser Ludger Beerbaum.

De andere twee zijn de eventing-paarden Ringwood Cockatoo van Bettina Hoy-Overesch uit Duitsland en Foxy van de Oostenrijker Harald Riedl.

Meest in het oog springende naam is O'Connor, die individueel springkampioen werd, waarmee hij de titel overnam van de Nederlander Jeroen Dubbeldam.

Beerbaum is de grootste naam; hij werd in 1992 individueel olympisch kampioen en won in de drie daaropvolgende Spelen, waaronder `Athene', met het Duitse team goud in de landenwedstrijd. Saillant detail: Beerbaum was in Athene vlaggendrager van de Duitse ploeg.

Bettina Hoy-Overesch won in de landenwedstrijd eventing (voorheen military, red.) aanvankelijk goud, maar moest met haar teamgenoten de medaille inleveren na een protest van Frankrijk. De Duitse amazone had de startlijn tweemaal overschreden. Duitsland verloor in een spoedprocedure een beroepszaak bij het sporttribunaal CAS. De Oostenrijker Riedl werd bij eventing 58ste in het individuele klassement.

De klap kwam in Duitsland extra hard aan toen gisteren ook bekend werd dat een paard van wereldkampioen Michael Freund positief was bevonden bij de titelstrijd in het Hongaarse Kecskemet. Bij dat WK werd de Nederlander IJsbrand Chardon derde.

In alle vijf gevallen betreft het de uitslag van de eerste test, de zogenoemde A-staal. De contra-expertise, die door allen is aangevraagd, moet de uitslag nog bevestigen.

Volgens Beerbaum had zijn paard in Athene last van een schuurplekje, dat met instemming van teamveterinair Bjorn Nolting is behandeld met een zalfje dat de corticosteroïd betamethason bevat. Het paard van Hoy-Overesch werd betrapt op Diphenhydramin, een middel dat gebruikt wordt tegen slapeloosheid en misselijkheid. De Duitse gebruikte het zalfje voor behandeling van een wondje onder het zadel.

De veterinair van O'Connor heeft toegegeven dat hij op 22 juli Waterford Crystal een kalmeringsmiddel gegeven, omat het paard wegens een lichte blessure enige tijd met het been in een bak met stromend water moest staan.

Bij het paard Foyx van de Oostenrijker Rield werd de ontstekingsremmer flunixin aangetroffen en bij het vierspanpaard van Freund valeriaanzuur.

Albert van Unen, teamveterinair van de Nederlandse springruiters, reageert zonder mededogen op de uitslag: ,,Iedereen heeft altijd de mooiste verhalen bij een positieve test, maar er is wel doping geconstateerd en dat heeft niets met medisch handelen te maken.''