Toch geneeskunde

Mijn studiekeuze op het Stedelijk Gymnasium Haarlem begon met het 'Toekomstdossier'. Een mysterieuze naam, wel gewichtig ook, en ik verwachtte er veel van: zou hierin mijn toekomst als student al beschreven staan? Maar nee, het Toekomstdossier was blanco. Je moest het zelf invullen. Na elke bezochte open dag werd je geacht een formulier vol te schrijven met de bedoeling om je uiteindelijk, na afweging van alle voors en tegens, de ideale studie te laten ontdekken. Persoonlijk heb ik nooit iemand een Open Dag-formulier zien invullen en ik ben er zelf ook nooit aan toegekomen.

Mijn eerste stapjes richting de studiekeuze voerden naar de Studiebeurs in Utrecht. Werkelijk overweldigend was het. Samen met mijn vriendin Charlotte stapte ik weifelend naar een plateau met promotende studenten. Meteen werd Charlotte aangeklampt. 'Profiel N&T? Dan is dit echt wat voor jou, vul even in...' Tot op de dag van vandaag wordt ze bestookt met informatie over Aardwetenschappen.

We kwamen thuis met bergen folders. Ondanks de hoeveelheid vond ik boekjes en folders wel de beste manier om je te oriënteren. Je kunt op je gemak lezen wat een studie precies inhoudt en dat is belangrijker dan een leuke pen of tas die je cadeau krijgt.

Ik deed N&T met biologie 1,2 en in die richting zocht ik een passende studie. Ik ben naar verschillende open dagen geweest. In de vijfde klas naar Bewegingswetenschappen bij de VU Amsterdam, maar dat was me te natuurkundig. Daarna naar de UvA, en toen ik wist zeker dat ik daar wilde studeren, het is zo'n leuke universiteit in een geweldige stad! Ik had inmiddels een halve meter boekjes thuis en ik had de ideale studie gevonden: biomedische wetenschappen. Geen arts worden, maar wel biologie en scheikunde. Ik bezocht de Open Dag op Locatie maar het viel me toch tegen. Vele studies zijn zo de revue gepasseerd: wijsbegeerte, psychobiologie, Nederlandse taal en cultuur en uiteindelijk kwam ik toch uit op geneeskunde. Geneeskunde leek mij de meeste mogelijkheden te bieden, ook al wil ik dan geen arts worden.

De weken voor het eindexamen heb ik nog hard gewerkt om gemiddeld een acht te halen zodat ik niet hoefde te loten en volgende week begint mijn introductieweek Geneeskunde aan de UvA. Maar nog steeds weet ik het niet helemaal zeker. Had ik toch mijn Toekomstdossier moeten invullen?