Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Villa Paramaribo. Zie tv-vooraf. Ned.3, 9.40-9.50u.

Portret van een passie: filmproducent Matthijs van Heiningen. Sigarenroker Van Heiningen wil als filmproducent geen flops en weigert tegelijkertijd concessies te doen aan de smaak van het grote publiek. Een portret van de man die conflicten eerder opzoekt dan uit de weg gaat, producent van meer dan veertig films waaronder De lift, Een vlucht regenwulpen en Ciske de rat. Ned.2, 11.25-12.00u.

Wild battlefield: Wolf. Een roedel wolven in de Amerikaanse Rocky Mountains werkt succesvol samen tegen natuurlijke vijanden. BBC2, 19.00-20.00u.

Rolf on art: Botticelli. In de documentaire over het leven en werk van de Italiaanse schilder Sandro Botticelli wordt o.a. een poging gedaan zijn belangrijkste werk De geboorte van Venus onder praktisch dezelfde omstandigheden na te schilderen. BBC1, 19.15-19.45u.

PRAATPROGRAMMA

De dialoog. De Palestijns-Nederlandse Radi Suudi gaat in gesprek met voormalig VVD-leider Hans Dijkstal over het Nederlandse kabinet en stigmatisering van moslims in Nederland. Ned.1, 12.30-155u.

R.A.M. Arnon Grunberg kijkt naar de Arabische literatuur, die op de Frankfurter Buchmesse centraal staat. Ned.3, 19.25-20.30u.

AMUSEMENT

Koefnoen. Satirisch programma met imitaties van bekende Nederlanders en komische dialogen tussen typetjes. Ned.2, 20.15-20.50u.

Freek de Jonge: De vergrijzing. Zesde deel van serie voorstellingen vanuit het Compagnietheater in Amsterdam heet De waan. Ned.3, 22.10-23.10u.

Curb your enthousiasm: Binnenhuisarchitect. Amerikaanse situatie-komedie met Larry David – ex-standup comedian, schrijver van de succesvolle serie Seinfeld – als `angry middle-aged man'.

FILM

Abouna (Mahamat-Saleh Moussa, 2002, Frankrijk/Tsjaad). Eerder neorealistische dan typisch Afrikaanse vertelling over twee zoontjes van een weggelopen vader. Weinig uitleg en veel diepzinnig gefotografeerd landschap: expressief en wijd, intens en emotioneel. Ned.3, 14.00-15.20u.

The Jerk (Carl Reiner, 1979, VS). Geforceerd leuke klucht met een debuterende lolbroek Steve Martin als een schlemiel die het van zwerver tot miljonair schopt en omgekeerd. Film bevat opvallend veel gepeperde dialogen. Net5, 15.45-17.25u.

Jack the Bear (Marshall Herskovitz, 1993, VS). Tragikomische thriller. Twaalfjarige zoon van drankzuchtige weduwnaar Danny DeVito ontdekt dat monsters niet alleen op tv maar ook in het echt bestaan. Met Gary Sinise als neo-nazistische buurman. RTL5, 16.05-18.00u.

Zoolander (Ben Stiller, 2001, VS/Australië/Duitsland). Komiek-acteur Ben Stiller regisseerde zichzelf als dom mannelijk model in krachteloze komedie die volgens sommigen begrepen kan worden als uitgelaten satire op de modewereld. Veronica, 20.30-22.05u.

Gone in Sixty Seconds (Dominic Sena, 2000, VS). Fantasieloos maakwerk van regiseur Sena waarin gepensioneerde autodief Nicolas Cage, om het leven van zijn broer te redden, in één nacht vijftig auto's moet stelen. Ook met Angelina Jolie. Yorin, 20.30-22.35u.

Sling Blade (Billy Bob Thornton, 1996, VS). Met Oscar voor beste scenario bekroond regiedebuut van acteur Billy Bob Thornton is karakterstudie naar achterlijke man (Thornton zelf) die, 25 jaar nadat hij zijn moeder en haar minnaar heeft vermoord, vrijgelaten wordt uit een gevangenis voor geesteszieken. Hij keert terug naar zijn geboortedorp in het arme zuiden, weet zich omringd door andere buitenbeentjes en sluit vriendschap met een vaderloos jochie. Kijker wordt verondersteld soms jaloers te zijn op de `puurheid' van de hoofdpersoon. BBC2, 23.30-1.40u.

Nine to Five (Colin Higgins, 1980, VS). Vermakelijke `maatschappijkritische' komedie over de vooral niet-materiële discriminatie van secretaresses. Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton emanciperen zich langzaam, via wraakzuchtige dagdromen ten koste van hun weinig verlichte chef. BBC1, 23.55-1.45u.

RADIO

Opium. Gesprek met de vertalers van de autobiografie van singer-songwriter Bob Dylan Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Uitgever Wouter van Oorschot zal zich, als grote fan van Dylan, bemoeien met dit gesprek. Verder schrijfster Lydia Rood over de door haar geschreven tekst voor de musical Life is a Cabaret: een musical over moeder en dochter Judy Garland en Liza Minnelli. Live-muziek van Frédérique Spigt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier. Radioportret van de 52-jarige schrijfster, beeldend kunstenaar, cineaste, psychologe en moeder Marion Bloem. Ze woont 33 jaar samen met arts en schrijver Ivan Wolffers. Onlangs voltooide Bloem haar nieuwste boek De V van Venus. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. De theoloog Willem Marie Speelman van het Franciscaans Studiecentrum spreekt over het komende symposium Tekens uit de Hemel. Stigmatisatie als goddelijke bezegeling. Verder wordt de duidingskracht van theologie en filosofie voor de huidige dynamische maatschappij onderzocht en leest Ad Zuiderend diverse gedichten voor uit de bundel De 100 beste gedichten van 2003. 747AM, 23.00-0.02u.

Voor 1 nacht. Gesprek met oud-directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst Eef Brouwers over zijn tijd bij de dienst en zijn rol als voorlichter van bondscoach Dick Advocaat tijdens het EK-voetbal. Radio 1, 0.04-1.00u.