Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met historicus Arend-Jan Boekestijn over Irak en de niet aanwezige massavernietigingswapens en het geplande vertrek van de Nederlandse soldaten volgend jaar maart. Verder een Britse reportage over de Amerikaanse soldaten in Irak en de twee voormalige vijanden in het WK-kwalificatieduel tussen de voetbalclubs van Bosnië en Servië. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova New York. Twan Huys praat in de studio op Times Square met onder anderen leden van jeugdbendes in de Bronx en met de Godfather of Soul, James Brown, over de zwarte stem. Verder de conservatieve politicus Pat Buchanan, de zwarte hoogleraar en columnist van de New York Times, Henry Louis Gates jr. en dominee Rob Schenck. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Impact of terror. Over de gevolgen voor nabestaanden en overlevenden van de terreuraanslag op 9 augustus 2001 op een pizzeria in Jeruzalem waarbij vijftien mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten. Het ene moment was het een drukke pizzeria, gevuld met families en studenten, het volgende moment een nachtmerrie van metaal, gebroken glas, dode en gewonde lichamen. CNN, 21.00-22.00u. en herhalingen, zondag 13.00 en 19.00u.

Factor. Aandacht voor frauderende ambtenaren, corruptie en een gesprek met de burgemeester dr. G.O. van Velthuizen van Hoorn, over zijn gemeente die tijdens de bouwfraude de ,,meest corrupte gemeente van Nederland werd genoemd. Ned.1, 22.50-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Discussie tussen islamkenner Urbain Vermeulen en Jean-Luc Dehaene over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Zij gaan in op de vraag of de 70 miljoen islamieten wel bij Europa horen. Volgens de Leuvense professor Vermeulen absoluut niet. Canvas, 22.30-23.20u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Macedonië tegen Nederland. Na de wedstrijd een nabeschouwing en samenvattingen van de andere gespeelde wedstrijden voor de kwalificatie van de wereldkampioenschappen in 2006. Nickelodeon, 20.00-23.50u.

FILM

.Bean (Mel Smith, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Net5, 21.00-22.30u.

Kiss of Death (Barbet Schroeder, 1995, VS). Remake van gelijknamige invloedrijke film noir (Henry Hathaway, 1947) werd een actiethriller annex crime melodrama over besproete autodief (David Caruso) die onder druk van de politie (Samuel L. Jackson) een gangsterkoning (Nicolas Cage) verraadt. Yorin, 22.00-24.00u.

The Rock (Michael Bay, 1996, VS). High-budget-actiethriller ondermijnt zichzelf met droogkomische grollen. Medische-wapensexpert Nicolas Cage en het doorgewinterde ontsnappingstalent Sean Connery moeten doordringen tot het voormalige gevangeniseiland Alcatraz teneinde enkele gifgasraketten uit te schakelen die San Francisco bedreigen. BBC1, 22.30-0.4u.

.Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Niet alleen in erotisch opzicht doeltreffende thriller van Paul Verhoeven, die de lessen van Alfred Hitchcock aanpaste aan de hogere tolerantiedrempel van de jaren negentig. Schijnbaar koele, intelligente en biseksuele bestsellerauteur Sharon Stone verleidt detective Michael Douglas, die onderzoekt of zij in bed haar minnaar vermoord heeft. VRT, 23.45-1.47u.

.Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker (1868) over de opgroeiende zusjes March en hun moeder in New England ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Romantisch, fijnzinnig feministisch en ironisch. Ned.1, 0.10-2.10u.

.Soft Fruit (Christina Andreef, 1999, Australië/VS). Tegendraadse, bij vlagen ontluisterende tragikomedie van debuterende scenariste-regisseuse uit de school van Jane Campion. Volgt de ruzies, onhebbelijkheden en frustraties van een verre van vlekkeloze familie: drie dochters, een mislukte zoon en een gewelddadige vader, herenigd rond het sterfbed van moeder. Ned.3, 0.20-1.55u.

.American Graffiti (George Lucas, 1973, VS). Eerste en een der beste van nostalgische films over adolescenten in het rock'n'roll-tijdperk markeerde begin van carrière van onder meer Richard Dreyfuss en Harrison Ford. Californië 1962: vier jongens zetten een nacht de bloemetjes buiten. Veronica, 0.10-2.15u.

RADIO

Knetterende letteren. Onder meer een gesprek met germaniste Gerda Meijering over schrijfster Elfriede Jelinek aan wie deze week de Nobelprijs voor literatuur is toegekend. 747AM, 14.02-15.00u.

De inburgerking slaat terug! Derde deel van een serie programma's over buitenlandse bevolkingsgroepen die Nederland hebben grootgemaakt. In deze aflevering staat de Indonesische gemeenschap in Nederland centraal. Met medewerking van `Blue Diamond' Riem de Wolff. 747AM, 15.00-15.40u.

Opium. Gesprek met Matthijs Rümke die afscheid neemt als artistiek leider van het jeugdtheatergezelschap Artemis. Verder Liesbeth Coltof over haar regie van Don Carlos van Friedrich Schiller en jeugdboekenschrijver Edward van den Vendel over het boek De brief voor de koning van Tonke Dragt die daarvoor de Griffel der Griffels ontving. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met hoogleraar en publicist Paul Cliteur over het drama van de religie en multiculturele samenleving. Radio 1, 0.04-1.00u.