Prepensioen van Aldi

Om eerder te stoppen met werken dan het tijdstip waarop je ouderdomspensioen ingaat, moet je over voldoende geld beschikken om een paar jaar te kunnen leven van minder inkomen. Om die terugval te compenseren, sluit je een levensverzekering, bouw je een buffer op via sparen en/of beleggen of verzilver je een waardevol bezit. Bijvoorbeeld een huis of een kunstverzameling.

Het opbouwen van zo'n leuke-dingetjes-verzameling kan je leren. Je moet je kunnen verplaatsen in de smaak van de toekomstige kopers. Dat is lastig, maar het loont de moeite omdat verzamelen leuk is. Het is een verslaving van mensen met een jagersinstinct. Er zijn wereldwijd miljoenen jagers die van alles in hun huis opslaan, tot de vloeren doorbuigen en hun partner en kinderen de vlucht nemen, want een verzameling is heilig en gaat voor alles.

Neem de miniatuurauto's, modelcars, minicars, die-cast models of hoe je die autootjes op schaal ook noemt. Een leek denkt dan aan kinderspeelgoed. Dat is onjuist. Vorige week zaterdag hield de NAMAC (Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club, www.namac.nl) in Houten zijn tweemaandelijkse beurs voor miniaturen, boeken en folders. Big business. De grootste beurs in Europa, duizenden bezoekers (95 procent mannen), dringen bij de stands en prachtige auto's; mijn favoriete schaal 1:18.

Kan je straks met een verzameling auto's je prepensioen (deels) financieren? Dan moet je aansprekende auto's of merken aankleden met prijslijsten, folders, verkeersfoto's enzovoort. Dat lukt niet meer met de echte voertuigen uit de jaren dertig, maar wel met een auto van deze tijd. Bijvoorbeeld de opvallende modellen van Smart. Daar kan je nu nog alles bij zoeken. Over dertig jaar is jouw uniek en waardevol geheel dan een vertederend symbool van onze tijd. Zo zijn er vele andere manieren om iets te doen met (vracht)auto's en bussen op schaal. Kan je daar van leven? Tja.

Ook een eigentijds symbool zijn de kunstwerken van de supermarkt Aldi, voor stuntprijzen van tussen de 10 en 15 euro. Die worden sinds 1 december vorig jaar in Duitsland verkocht (nu ook in België) en zijn daar onder de naam Aldi-kunst een hype. Felix Droese, een van de zeven Duitse uitverkoren kunstenaars, verkocht er zelfs 20.000 exemplaren. De werken zijn gesigneerd, genummerd en ingelijst.

Maar hoe onderteken je eigenhandig 20.000 exemplaren zonder RSI op te lopen? En wat levert het op? De Belgische kunstenaar Jos Bamps vertelde in de Gazet van Antwerpen dat hij 850 werken signeerde en er 50 cent per stuk voor ontving. Volgens een Duitse bron ontvangen de Duitsers 1 euro per stuk. Bamps hoopt op naamsbekendheid door deze actie.

In Nederland begint de verkoop in de tweede helft van oktober, maar de website www.aldi.com geeft nog geen details. Wel is bekend dat de werken (oplage 30.000 stuks) zijn gemaakt door Robert Heykoop, Corinne Annelies en Thessa van der Voort. Ook worden hier werken van Duitse en Belgische kunstenaars (Jos Bamps, Willy Ketelslagers, Ann Vanaeken) aangeboden. Aldi heeft ook plannen voor andere Europese landen.

Kan je straks leven van deze kunst? Daar liggen meer kansen dan bij de auto's, hoewel de oplages zeer hoog zijn, zelfs voor grafiek. Ook hier moet je dit aankleden tot een heuse verzameling. Zorgen dat je van álle aangeboden werken (in Europa) een exemplaar te pakken krijgt. Deze aanvullen met de betreffende folders, brochures, advertenties van Aldi en krantenartikelen. Profielschetsen van de kunstenaars, liefst met een gesigneerde bijzondere foto. Het oordeel van de kunsthistorica A. Opitz die de kunstenaars en hun werken selecteerde. Zo maak je een interessant tijdsbeeld.

De waarde van deze Europese verzameling, over een aantal jaren, zit in de breedte en de goedkope inkoopprijs. Nadelig is de hoge oplage. Tussentijds mag je hopen dat enkele kunstenaars bijzonder populair worden. Dan heb jij een waardevol werk uit hun vroege periode.

De duurste verzameling bestaat uit alle werken met nummer 1. Wie interesse heeft voor zo'n pensioenreserve moet er straks waarschijnlijk op tijd bij zijn en flink dringen, want in Duitsland waren de stukken binnen een uur in alle filialen uitverkocht.