Populariteit Universiteit Leiden zakt

Studenten en deskundigen zijn het afgelopen jaar aanzienlijk negatiever gaan denken over de Universiteit Leiden. In de jaarlijkse ranglijst van de Keuzegids Hoger Onderwijs zakt Leiden van een achtste plaats vorig jaar naar de twaalfde plaats dit jaar, net boven hekkensluiter TU Delft. De Universiteit Maastricht is net als vorig jaar de meest gewaardeerde universiteit.

De ranglijst, die eind oktober wordt gepubliceerd, is gebaseerd op studentenenquêtes en visitatierapporten. Opvallend is de hoge waardering voor de technische universiteiten van Eindhoven en Twente en de lage waardering voor de grote, algemene universiteiten. Behalve Leiden scoren ook de Universiteit Utrecht (van de zevende naar de negende plaats) en de Universiteit van Amsterdam (van zes naar tien) lager dan vorig jaar. De onderlinge verschillen zijn overigens gering; het hoogste cijfer is 7,07, het laagste 6,68.

Volgens een woordvoerder van de Universiteit Leiden ,,neemt de universiteit kritiek altijd serieus, of die nu komt van studenten of hoogleraren''. Wel wijst hij erop dat de onderlinge verschillen gering zijn en dat de ranglijsten niet eenduidig zijn. In een onderzoek van Elsevier, deze week gepubliceerd, komt Leiden er beter van af.

De studie rechten in Leiden werd deze zomer zeer kritisch beoordeeld door een visitatiecommissie. De woordvoerder: ,,Dat geeft een inmiddels verouderd beeld; de faciliteiten zijn nu verbeterd.''

Bij de hogescholen staan de Christelijke Hogeschool Ede, de Technische Hogeschool Rijswijk en de Arnhemse vestiging van de Hogeschool Arnhem Nijmegen bovenaan de lijst. Drie vestigingen van InHolland eindigen op de drie laagste plaatsen.

agina STUDIEKEUZE Thema