Nijmegen (Gerectificeerd)

Een vriend van mij die op de kunstacademie zit vertelde een keer aan mij dat hij een hippie was tegengekomen: ”Ik was stomverbaasd, ik wist echt niet dat ze nog bestonden. Zelfs bij mij op school zie je ze niet, terwijl je daar alleen maar een beetje met verf hoeft te kloten.” Ik dacht ook altijd dat zelfs de retro-hippie-trend al zeker zo'n tien jaar geleden wel zijn laatste stuiptrekking gehad heeft. Maar dat is niet waar, er bestaan zelfs nog heel veel hippies. Duizenden. Ze hebben zich allemaal verstopt in Nijmegen en dat is geen grap, ook al is het natuurlijk wel heel grappig.

Op het station zie ik dat zelfs de crackjunkies of de voormalig crackjunkies, dat weet ik niet, nog flink in de jaren '70 leven. Word je in Amsterdam flink in je gezicht gespuugd als je ze niet wat losgeld wil geven, hier verkopen ze gedichten. Voor zo'n twee euro koop ik een alleraardigst gedichtenbundeltje. Het heet 'alfabet van een crackjunkie'.

Ik zie ook wel meteen waarom Nijmegen zoveel hippies aantrekt, de architectuur van de gebouwen stamt nog uit de jaren '70. Kleding uit die tijd is vrolijk en vol bloemetjes en kleurtjes, maar gebouwen uit die tijd zijn altijd behoorlijk grauw en lelijk. Nijmegen is de enige stad van Nederland met een burgemeester van GroenLinks. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat er tussen de grauwe gebouwen overal enorm vrolijke gekleurde bloemperkjes zijn geplant.

Na een uur lopen zie ik dat de flowerpower echt overal in Nijmegen heeft toegeslagen, of beter gezegd: nooit is verdwenen. Normale cafés hebben namen als 'de Zeemeermin', overal op straat zie je mensen met dreads, wijdepijpenbroeken, zelfgemaakte kleren en gekke zonnebrillen. In het park zie ik mini-love-ins van heftig zoenende mensen. Winkels verkopen 'liefdes kruidenmix.' Op muren zie je smileys van graffiti. Iedereen loopt breed glimlachend over straat.

Op een gegeven moment heb ik er genoeg van. Ik wil weer terug naar het station en trein naar het heden nemen. Ik heb geen idee meer waar het station is. Ik vraag het aan een mevrouw in een snackbar. Ze snauwt. ”Als je geen friet komt eten, dan donder je maar op.” Gelukkig toch nog wat normale mensen in Nijmegen.

Rectificatie

Burgemeester Nijmegen

In de bijlage Studiekeuze (9 oktober 2004, pagina 37) staat dat de burgemeester van Nijmegen aangesloten is bij GroenLinks. Burgemeester Guusje ter Horst is lid van PvdA.