Naast studeren ook een beetje genieten

Het studentenleven is veel meer dan colleges volgen en tentamens maken. Wat maakt het leven voor de student aantrekkelijk en welke kosten brengt dat met zich mee?

Een beetje leuk studentenleven kost bergen met geld. Ik kan het weten. Het is nog niet lang geleden dat ik in de collegebanken zat en vond dat ik te weinig geld had voor uitgaan, studiereizen en sporten. Met de betaling van collegegeld en studieboeken heeft de student nog geen studentenleven, het zijn de overige kosten die het leven aantrekkelijk én duur maken.

Bijvoorbeeld de studentenkamer. Een student heeft een kamer nodig. Want laten we eerlijk zijn: een thuiswonende student heeft geen echt studentenleven. Betaalbare kamers zijn vaak klein. Ik heb een tijdje in een kamer van minder dan twaalf vierkante meter gewoond en dat is geen pretje. Dus verhuisde ik naar een kamer dichtbij de binnenstad van maar liefst twintig vierkante meter. Ik betaalde daar nog geen tweehonderd euro voor. Toen ik de kamer verliet, werd hij op de website van de verhuurder aangeprezen als een luxe studio, die meer dan driehonderd euro moest kosten. Ik geef toe, het was een mooie kamer. Hij had een plafond met ornamenten, twee inbouwkasten, een antieke schouw en grote ramen. Maar een luxe studio? De realiteit was dat ik de vervallen keuken, de schimmelende douche en het smerige toilet moest delen met minimaal zes anderen. Dat kost tegenwoordig kennelijk meer dan driehonderd euro. En dan hebben we het over Zwolle. Niet bepaald dé studentenstad. Uit onderzoek van het Amsterdamse steunpunt Wonen blijkt dat de gemiddelde prijs van een via kamernet.nl aangeboden kamer 376 euro bedraagt. De gemiddelde grootte is 17,8 vierkante meter. De maximale huurprijs voor een kamer van deze grootte op basis van het puntenstelsel bedraagt 257 euro. Kamernets kamers zijn dan dus 119 euro te duur.

Wie zo weinig ruimte tot zijn beschikking heeft, moet zijn heil elders zoeken. Bijvoorbeeld bij een studentenvereniging met een sociëteit. Ook niet goedkoop. De student die bijvoorbeeld lid wil worden van het Utrechtsch Studenten Corps is 125 euro kwijt voor de kennismakingstijd. En dan is er nog de jaarlijkse contributie van 85 euro. Ook de avondjes in de sociëteit zijn niet gratis. De prijzen van drankjes zijn wel studentvriendelijk, een biertje kost slechts tachtig cent. Maar met één biertje komt een student natuurlijk niet de avond door.

Naast drinken moet de student ook eten. Het is niet fijn om elke avond de plakkende keuken te betreden om daar tussen andermans torenhoge afwas en onidentificeerbare etensresten een maaltijd te bereiden. Ook pizza, friet en Chinees vervelen snel. Dus moet de student met enige regelmaat uit eten. Gelukkig hoeft dit niet veel te kosten. Een beetje studentenstad heeft meerdere studentenrestaurants of een mensa. In Amsterdam bijvoorbeeld kan de student op vertoon van studenten- of ov- kaart bij Chicano's kiezen uit diverse menu's, die kosten nog geen negen euro. In Leiden is de student bij Augustinus nog minder kwijt. De weekschotel kost daar slechts zes euro vijftig.

Al dat eten en drinken brengt zekere risico's met zich mee. Wie na vier jaar naast zijn diploma geen bierbuik wil, moet sporten. De meeste universiteiten en hogescholen maken sporten aantrekkelijk voor studenten. Met een sportkaart kost de sportieve carrière niet veel. Wie bijvoorbeeld aan de Universiteit van Tilburg studeert, heeft gedurende een jaar de keuze uit meer dan veertig sporten die hij voor nog geen zeventig euro per jaar onbeperkt kan beoefenen. Studenten van de Hogeschool Rotterdam betalen 75 euro per jaar voor een sportkaart.

Na al deze activiteiten heeft de student wel een vakantie verdiend. Een studiereis is een goede optie. Gedurende mijn opleiding journalistiek kon ik naar New York. De reis kostte nog geen duizend gulden. Dat vond ik te duur, de Twin Towers zouden wel op mij wachten, dacht ik. Nu heb ik spijt. Studiereizen zijn bijna altijd gezellig en ook nog eens heel leerzaam. Bovendien krijgen studenten er meestal studiepunten voor. Genoeg redenen om mee te gaan. De kosten en bestemmingen van studiereizen verschillen nogal. De Studievereniging Bestuurlijke Informatiekunde Tilburg organiseerde bijvoorbeeld dit jaar een reis naar Sri Lanka. Deze kostte 760 euro. En dat is eigenlijk niet duur. Dit geldt voor de meeste kosten die niet verplicht zijn voor een student, maar eigenlijk wel bij het studentenleven horen. Maar bij elkaar opgeteld is het studentenleven naast de studie een behoorlijke kostenpost. Het is niet verwonderlijk dat uit een recent onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond bleek dat bijna negentig procent van de studenten vindt dat hij in een moeilijke financiële situatie zit.

Ik begrijp dit volkomen.