Minder banen in industrie en winkels in VS

De Amerikaanse arbeidsmarkt is vorige maand gegroeid met 96.000 banen, zo maakte het ministerie van werkgelegenheid gisteren bekend. Dit is veel minder dan de meeste economen hadden voorspeld.

Het tegenvallende cijfer is koren op de molen van de Democratische presidentskandidaat John Kerry, die afgelopen nacht een tweede debat voerde met president Bush over binnenlandse zaken. De bekendgemaakte data zijn de laatste werkloosheidscijfers voor de Amerikaanse verkiezingen op 2 november.

Een groot deel van de banengroei kwam van de overheid. Die sector creëerde 37.000 banen, terwijl de industrie 15.000 banen verloor en in de detailhandel 18.000 banen verdwenen. De banengroei in de rest van het bedrijfsleven nam af tot 59.000. De werkloosheid bleef gelijk op 5,4 procent, wat betekent dat acht miljoen Amerikanen zonder werk zitten.

,,De banengroei is duidelijk teleurstellend'', zegt econoom David Wyss van Standard & Poor's, een onderzoeksbureau in New York. ,,Zelfs als je het effect van de orkanen in het zuidoosten van het land en de hoge olieprijs meerekent, had je op een hoger cijfer moeten uitkomen.'' S&P voorspelde een banengroei van 175.000, de gemiddelde schatting van beursanalisten lag op 148.000.

In reactie op het nieuws daalde de dollar ten opzichte van de Japanse yen. Staatsobligaties stegen, in de verwachting dat de centrale bank (Federal reserve) de rentes mogelijk met rust zal laten bij de eerstvolgende sessie. Minister van financien Snow bekeek de banencijfers van de positieve kant. Volgens hem is er sprake van ,,goede vooruitgang'' wat betreft de werkgelegenheid, omdat de banengroei zich voor de dertiende achtereenvolgende maand voortzet.

Sommige economen beweren dat de Amerikaanse economie netto tenminste 150.000 banen per maand moet groeien om de beroepsbevolkingsaanwas bij te houden en de werkloosheid stabiel. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid 6,3 procent, terwijl in januari 2001, toen president Bush aantrad, de werkloosheid lag op 3,9 procent. Volgens Kerry is Bush de eerste president sinds de Grote Depressie begin vorige eeuw, die tijdens zijn ambtstermijn meer banen ziet verdwijnen dan erbij komen.

Paradoxaal genoeg zag de industriële sector de meeste banen verdwijnen, hoewel enquêtes onder bedrijven eerder hadden aangegeven dat er meer mensen werden aangenomen. De detailhandel loopt ook achter, maar dat zou te maken hebben met de vier orkanen die delen van het land platlegden, het begin van het schoolseizoen en de hoge olieprijzen.

Econoom Wyss wijst op de gemiddelde lengte van de werkloosheid, die steeg tot 19,6 weken. ,,Mensen die zijn ontslagen doen er steeds langer over om een baan te vinden. Dat is verontrustend.''