'Mijn vooroordelen zijn helaas gesneuveld'

In welke stad moet je gaan studeren? Ex-scholier en ex-student Jan Hoek bezocht voor NRC Handelsblad achttien steden waar een universiteit of hogeschool is. Hij kwam tot hilarische ontdekkingen, maar blijft zelf toch het liefst in Amsterdam.

Het liefst schrijft hij over zijn zieke oversekste kant, over billen en eenzaamheid. Hij schreef er al een boek over. Dat hij ook nog wel andere dingen 'ziet' of 'ervaart' blijkt uit de serie die hij voor deze bijlage heeft gemaakt. Jan Hoek (20) bezocht achttien steden waar je kunt studeren aan een universiteit of hogeschool. Hoek werd in Utrecht geboren en verhuisde later naar Amsterdam. Daar ging hij naar het Montessorilyceum. Als 'ongelooflijk ongeïnteresseerde blowpuber' moest hij na een paar jaar de school verlaten en kwam uiteindelijk op het Fons Vitae Lyceum terecht.

Ging het daar beter? ”Ik ben als probleemkind van school getrapt, maar het Fons Vitae heeft mij weer op het rechte pad geschopt. In wezen ben ik ook helemaal niet zo'n kwajongen. Toen ik mijn examen had gehaald, hield mijn tekenleraar een toespraak waarin hij vertelde dat alle leraren hun eigen talent opzijzetten om ons succesvol te maken. 'Ik had bijvoorbeeld een beroemd kunstenaar kunnen worden. Dus als jullie ooit in de krant staan, weet dan aan wie jullie het te danken hebben'. Met die uitspraak ben ik het achteraf erg eens. Een lerarenhater ben ik dan ook nooit geweest, eerder een lerarenlikker, want ik bleef altijd uren napraten op school. Leraren vond ik leuker dan de leerlingen.”

Uiteindelijk ben je goed terechtgekomen. Wat ben je na school gaan doen? ”Aan het einde van mijn schooltijd heb ik in het wilde weg maar wat gekozen. Het werd de gehypte studie Media & Cultuur. Na drie maanden was ik weg. De studie ging over film en daar heb ik niet zo veel mee. Het was dus een nogal domme keuze. Maar daar kwam bij dat ik het veel leuker vond om voor Spunk te werken (zie onderaan deze pagina: Spunk). Mijn doel is om zonder de formele paden te bewandelen te bereiken wat ik wil. Dus zonder dom te worden omdat ik niet studeer.”

Je hebt achttien steden bezocht. Waar zou je nu gaan studeren? ”Ik geloof erg in 'blijven' en daarom blijf ik in Amsterdam. Daarbij geloof ik in een soort evolutieleer met als hoogste tree Amsterdam. Daar ben ik al en dus heb ik het hoogste bereikt. Maar als arrogante Amsterdammer ben ik wel op stap gegaan om andere steden te bezoeken. En ik moet toegeven dat er ook in andere steden een heleboel is te ontdekken. Te gekke kleren in Maastricht – daar ga ik dus nog een keer naar toe – die niet onderdoen voor wat je in Amsterdam kunt kopen. En wat me opviel, waar ik wel een beetje jaloers op ben, dat je in sommige steden zo dicht bij de natuur bent. Dat je écht lekker kunt uitwaaien in de bossen of je zelf met een pontje naar de overkant kunt draaien. Toch blijf ik lekker bij mijn Amsterdamse vrienden in Amsterdam.”

Maar Amsterdammers zijn toch niet heilig? ”Amsterdammers zijn de enige mensen die hun eigen vooroordelen waar maken, ze zijn namelijk echt arrogant. Ik heb heel erg gezocht om mensen van een andere stad te typeren want ik hou héél erg, echt héél erg van vooroordelen. Dat viel dus een beetje tegen, want uiteindelijk zijn het alleen accentverschillen die je vindt. Mijn vooroordelen zijn helaas gesneuveld. Als je met de mensen in een stad gaat praten, beginnen ze allemaal over dat authentieke kerkplein met dat beregezellige terrasje. Nou geloof mij, echt iedere stad of dorp heeft wel zo'n authentiek plein met dat beregezellige terrasje. Ook daarvoor kan ik gewoon in Amsterdam blijven.”