Lifestyle volgens Kamagurka, handgemaakt

Een dik boek vol cartoons, teksten en opmerkelijke lifestyle tips van Kamagurka verschijnt komende week: `Handenarbeid'. Vanuit zijn auto met chauffeur spreekt de auteur met Paul Steenhuis.

,,Als daad van verzet tegen al het snelle digitale, wilde ik graag een dik boek uitgeven vol met met de hand gemaakte tekeningen en met de hand geschreven teksten'', vertelt Kamagurka, Vlaams cartoonist, theater- en televisiemaker. Dat boek ligt komende week in de winkel: Handenarbeid is de titel. Het is 240 pagina's dik, en staat vol met niet alleen cartoons (eerder gepubliceerd in Vrij Nederland, Humo en deze krant), maar ook met fotostrips en teksten die Kamagurka voor zijn theateroptredens gebruikt. Zoals de tekst: Dieren die men probleemloos door het raam kan gooien. Gevolgd door: Dieren die men probleemloos door het raam kan gooien met nog een kast erachteraan.

Ook de avonturen van de legendarisch snelle Raketman, een populair stripfiguur van Kamagurka, zijn nu in Handenarbeid voor het eerst in een boek terechtgekomen.

Ondanks zijn grote cartoonproductie – hij tekent dagelijks voor deze krant, wekelijks voor deze bijlage en voor Vrij Nederland en buitenlandse bladen als L'imbécile, Le Soir, Charlie Hebdo en Göteborgs Posten – is er zeker vier jaar geen boek met tekeningen van hem verschenen. ,,Ik was wat uitgekeken op een boek met alleen cartoons. Het is al gauw zoiets van: weer honderd gebundeld.'' Hij heeft wel als schilder een catalogus laten verschijnen en een boek met liedteksten uitgebracht: want Kamagurka is ook schilder, die onder meer in het Stedelijk Museum exposeerde, en zanger en componist. Afgelopen week is ook verschenen een cd De man en de grasparkiet, met muziek van hem en zijn band, de Ridders van de Apocalyps.

Handenarbeid is, zo stelt Kamagurka (kunstenaarsnaam van Luc Zeebroek), meer dan alleen een bundeling cartoons. Er staan ook toneelstukjes en overpeinzingen in, over de Kamagurka-lifestyle: tips voor schapenneukers (en mierenneukers) bijvoorbeeld, en gedachten over hoe de wereld zou zijn `als de natuur perfect was'.

Het boek is opgedragen aan GéBé, de Franse tekenaar Georges Blondeau, die in april dit jaar overleed, en van 1969 tot 1985 hoofdredacteur was van het Franse satirische blad Hara Kiri. Dat had als lijfspreuk `Bête et méchant', dom en gemeen. ,,GéBé was mijn ontdekker'', vertelt Kamagurka op weg naar Brussel vanuit zijn auto, ,,Hij was de eerste die tekeningen van mij publiceerde toen ik daar als jongen mee aankwam.'' Hij moet in Brussel zijn voor televisie-opnamen voor een serie op de Vlaamse tv. Verder moet hij bijna wekelijks in Nederland zijn, waar hij theateroptredens geeft.

Hij heeft een erg drukke agenda voor iemand die een `slow lifestyle' propageert: handenarbeid in plaats van snel digitaal. ,,Ik heb uitgerekend dat ik per dag zes uur in de auto onderweg ben'', vertelt hij. ,,Ik heb daarom ook een chauffeur genomen, anders kon ik het niet volhouden.'' Bovendien heeft de cartoonist en theatermaker een luxe wagen aangeschaft, een BMW 730 – ,,kenners weten hoe goed die is''. Waarom heeft hij die gekozen? ,,Ik heb testritten met allerlei luxe wagens gedaan, om te kijken in welke auto ik trillingsvrij kon tekenen. Ik werk namelijk in de auto, het is mijn rijdend kantoor. En de BMW was de beste voor de tekeningen.'' Bijkomend voordeel van auto met chauffeur is, aldus Kamagurka, ,,dat je na een voorstelling nog wat drinken kan''.

Boek: Kamagurka, `Handenarbeid', uitg. De Harmonie/Van Halewyck; cd `De man en de grasparkiet' van Kamagurka en de Ridders van de Apocalyps, uitg. Pure Note

    • Paul Steenhuis