Lekker voordelig lenen

Voor de koop van mijn huis leen ik 100.000 euro van mijn ouders, tegen 10 procent. De rente die ik betaal, trek ik af van mijn belastbare loon. Bij een belastingtarief van 50 procent, betaal ik dan 5.000 euro netto. Mijn vader schenkt mij jaarlijks circa 4.100 euro, het maximale onbelaste bedrag. Hij ontvangt dus 5.900 euro op zijn uitgeleende spaargeld, rendement 5,9 procent, en ik betaal aan jaarrente 900 euro netto. Accepteert de belastingdienst dit?

(A. C.)

Uw vader moet een marktconforme rente rekenen, die ligt onder de 10 procent. Dus gaat het verhaal niet op, maar desondanks is dit een voordelige constructie. Overigens betaalt uw vader in zijn box 3 wel de 1,2 procent heffing (1.200 euro) over die aan u geleende ton.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele